Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Telített ízélmény: ossobuco

2016. április 08. - Heni süt neked

Hát, igen. Úgy gondolom, hogy ezt az osso-bucco dolgot túldimenzionálják. Na nem az ételt illetően, hanem az elkészítésére vonatkozóan. Ugyanis ezt az ételt egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Igaz, kissé időigényes, de miután a sütőben sül 3-4 órát, így nem a tűzhely mellett állva kell szobroznunk. Szóval az a cca. 30 perc előkészítési idő kismiska az eredmény nagyszerűségéhez képest. A sütési időben pedig bármit csinálhatunk, amit csak akarunk... 

Na, de a hentes! Na, az viszont nagyon fontos. Mert általában itthon a marhalábszárat nem szokták így felszeletelni, bár egy-két hely már rászokott. Azonban, ha van egy igazán jó hentesünk, akkor ha jelezzük előre neki, hogy ezt szeretnénk főzni, biztos megoldja ezt a problémának nem nevezhető "ügyet".

Egy biztos, az osso-bucco mindig siker, az első falattól az utolsóig. :)

osso-bucco.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:
  • 2 ek zsiradék (ez lehet olaj, de ebben az esetben libazsírt vagy sertészsírt javasolnék, 1 evőkanálnyit)
  • 2 vastagabb szelet marhalábszár keresztben, velős csontrésszel
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár (2 dl) vörösbor 
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1-2 db babérlevél
  • 2 szál friss kakukkfű (szárított is megfelel)
  • 4 pohár (8dl) húsalaplé
  • só, bors
  • 1 cs. petrezselyem
Elkészítése:
Sózzuk, borsozzuk be a húst. Egy mélyebb edénybe tegyük a zsiradékot, legjobb az öntöttvas edény, de persze nem feltétel. Melegítsük fel magas hőfokon, majd a húst mindkét oldalán süssük, pirítsuk át 2-2 percig. Vegyük ki a húst. A visszamaradt zsírba tegyük bele az apróra vágott hagymát, répát, fokhagymát és közepes lángon pirítsuk addig, amíg aranybarnára sül. Sózzuk,borsozzuk ezt is. Ekkor adjuk hozzá a bort, amit addig forraljunk, amíg kb. a felére nem redukálódik a szaft. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét, keverjük jól össze, majd tegyük vissza a húst az edénybe. Ekkor tegyük bele a babérlevelet, kakukkfüvet, majd öntsük fel az alaplével (vagy vízzel). Forraljuk fel az egészet, majd alacsonyabb lángon, fedő alatt főzzük a marhahúst 3-4 órán keresztül, addig, amíg a csontról a hús könnyen le nem válik. Ne ijedjünk meg, el van magában az ételünk, szépen fődögél magában, nyugodtan magára hagyhatjuk őkegyelmét, hadd főjön a levében... :) Ez idő alatt a csontvelő szépen belefő a szaftba,ezzel is felturbózva azt a mennyei ízt, ami amúgy maga a csoda!
Tálaláskor szórjuk meg bőven aprított petrezselyemmel!
Főtt burgonyával,  kifőzött burgonya gombóccal/nudlival, de sima galuskával avagy friss, foszlós kenyérrel is csodás.
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr438556786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása