Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Leves? Egytálétel? Mindkettő!

tartalmas olasz zöldségleves, tésztával

2016. április 20. - Heni süt neked

Hát kérem szépen, bevallom, hogy nem tudom eldönteni, ez az étel zöldségleves tésztával avagy tészta zöldséglevessel. A lényeg a lényeg, hogy ez egy kiadós egytálétel, csupa friss, finom zöldségből. Na jó, kicsit füllentek, mert került bele fagyasztott zöldborsó és zöldbab is. Ízes, zamatos, épp csak annyira paradicsomos, hogy adjon neki egy kis színt és valami csepp savanykás ízt, de tényleg csak egy cseppet. A szemnek is ajándék, mert igazán ragyognak benne a színek, de persze leginkább az ízlelőbimbóinkat kényezteti, mert annyira harmonikus, olyan selymes, hogy az valami csuda. Csak ennénk és ennénk. A tészta teszi laktatóvá, de a leve, az az igazi mennyei manna. Egyszóval tessék elkészíteni, mert eddigi receptjeimhez hasonlóan ez is gyors és nagyon egyszerű

.olaszos_zoldsegleves_tesztaval.jpg

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 15 dkg kelbimbó
  • 2 szál angol zeller (szárzeller/halványító zeller)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 marék sárgahüvelyű zöldbab
  • 1 szál friss kakukkfű (szárított is jó)
  • 2 szál friss rozmaring (szárított is jó)
  • 2-3 levél friss bazsalikom
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 liter alaplé
  • 10 dkg szélesmetélt széttörve (gm diétában bármilyen gm száraztésztával jó)
  • 2 ek olaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna (opcionális)

 

Elkészítése:olaszos_zoldsegleves_tesztaval1.jpg

Ne ijedjen meg senki, az alapanyagok felsorolását hosszabb időbe telt leírni, mint előkészíteni a levest! :)

Szóval, az olajon dinszteljük meg a lilahagymát. Azért lilát és nem vöröset, mert van valami más íze ennek, ami az olasz zamatokhoz jobban passzol. Szerintem. Ha már összeesett, tegyük hozzá a felkockázott kolozsvári szalonnát, ha valaki vega, akkor persze hagyja ki, és dobja a hagymára a félbevágott és felkarikázott sárgarépát, a szárzellert és a fokhagymát szétzúzva. Adjuk hozzá a fűszernövényeket, sót, borsot. Pirítsuk át, majd tegyük bele a zöldbabot, borsót, felezett kelbimbókat. Keverjük hozzá a paradicsompürét, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk fel, majd alacsonyabb lángon főzzük puhára a zöldségeket. De ne túl puhára, inkább ressre. Ez kb. 5-10 perc. Ekkor ismét tegyük nagy lángra, hogy forrni kezdjen, és a lobogó levesbe tegyük bele a tésztát. Keverjük össze, majd 4 perc után zárjuk el alatta a gázt, fedjük le és hagyjuk pihenni. 

5-10 perc múlva el is készül. Nem szabad megijedni, a tészta jócskán felszívja levet, de pont ezt akartuk elérni. 

Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikom összevágott levelével és pár csepp extra szűz olívaolajjal.       Jó étvágyat!

Gluténmentes diétához egy tipp: most láttam pár szupermarketben kizárólag kukoricalisztből készült száraztésztát átlag 400 Ft/500 gr árfekvésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr148595312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása