Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A legegyszerűbb, legfinomabb: mini pavlova tortácska

2016. április 23. - Heni süt neked

 Mint azt már sokszor leírtam, nem vagyok egy nagy édesség fogyasztó. Ugyanakkor azt is kifejtettem már, hogy néha, nagy ritkán azért akad olyan süti, amivel el lehet csábítani, ha mást nem, egy falat erejéig. A pavlova torta pont ilyen. Sokszor készítettem már ilyet, mert nem macerás az elkészítése, látványos és nagyon finom. Egy bajom azonban mindig akadt vele: ezt most hogyan együk meg? Szeletet nem lehet vágni belőle, legalábbis nem nagyon, törik, morzsálódik a külső réteg, belül viszont krémesen puha, ezért kenődik, szóval nem egy egyszerű történet. Mellesleg ami a fogyasztásnál hátrány, az az ízélményben előny. Hiszen mi lehet annál finomabb, mint amikor beleharapsz egy omlós, ropogós falatba, ami belül puha, krémes és egyszerűen emiatt (is) mennyei? Szerintem kevés ilyen nagyszerű süti van. Ráadásul ha hozzáveszem, hogy a megoldás mennyire kézenfekvő, akkor bizony már semmi kifogás nem lehet az ellen, hogy elkészítse az ember. Amúgy se, na de hát így... :) 

Szóval a megoldás: mini pavlovákat kell készíteni. 

mini_pavlova.jpg

Hozzávalók:

    • 6 nagy tojás fehérje
    • 25 dkg kristálycukor
    • 1/2 tk ecet
    • 1/4 tk vanília kivonat (vagy aroma)
    • csipet só
    • 2 tk étkezési keményítő
    • 3 dl habtejszín
    • friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsök

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra és tegyük a sütőrácsot az alsó harmadba.  Majd üssük fel a tojásokat, válasszuk ketté (most csak a fehérjét használjuk, a sárgáját tegyük félre tésztagyúráshoz, túrókrémhez vagy egyebekhez) és kezdjük el egy robotmixerrel kemény habbá verni. Lassan adagoljuk hozzá a cukrot és keverjük tovább. Közepes fokozaton ez kb. 5-10 perc. Ekkor már szinte fényes, csillogó lesz. Adjuk hozzá az ecetet, sót, vaníliát, valamint keverjük bele a kukorica keményítőt is. Ezt már kézzel és fakanállal keverjük össze óvatosan. Egy sütőpapíros tepsire 1-2 kanálnyi halmokat alakítsunk ki (megközelítőleg köralakra formázva, és aminek a tetejét a kanál hátoldalával középen kis mélyedésre nyomjuk le, ezzel ágyazva meg a tejszínhabnak. Ekkora mennyiségből nagyjából 16 db-nak kell kijönnie. Tegyük be a sütőbe és alacsony hőmérsékleten, 150 fokon, 1 órán keresztül süssük. Egy óra elteltével zárjuk el a sütőt és hagyjuk ott kihűlni 30-40 percig. Ezek után vegyük le a sütőpapírról a kis habcsók darabokat óvatosan és hagyjuk még pihenni addig, amíg közben felverjük a habtejszínt. Nem kell kőkeményre, de azért legyen olyan fix állaga, hogy ne  folyjon, legyen tartása. Ebbe már ne tegyünk cukrot, mert az már szerintem túl gejl, de ha nagyon éhesszájú vagy, akkor 1 ek. porcukrot tegyél bele a felverés közben. Halmozd a tejszínhabot a habcsókok tetejére, és szórd meg bogyós gyümölcsökkel. Én most fagyasztott gyümölcsmixet tettem rá, de akár eperrel, áfonyával, kiwivel is díszíthetjük. Csak ízlésünk és fantáziánk szab határt!

TIPP:

  • a tojás legyen szobahőmérsékletű, könnyebb felverni habbá!
  • ha ecetet teszünk a tojásfehérjéhez, sokkal keményebb és tartósabb eredményt érünk el!
  • ha lehűtve kezdjük a habtejszínt felverni, akkor biztosan sikerülni fog a kemény hab!
Jó étvágyat kívánok :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr768635830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása