Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Savanyúságok hercegnője: balzsamecetes hagyma

2016. május 11. - Heni süt neked

Imádom a sajtokat. Imádom fokozni az ízeket, ha sajtokat eszem. A harmonizáló zamatok kimondottan fellelkesítenek. Finom, friss, minőségi pékáruval, vagy akár pirítóssal isteni vacsora lehet, de ha vendégek jönnek, akkor is mennyei falatokkal láthatjuk vendégül őket. Főleg, ha egy különleges kísérővel ajánljuk. Ilyen ez a pikáns, savanyított finomság is. A balzsamecetes hagyma. Nagyon egyszerűen elkészíthető,  jó ideig eláll. Természetesen nem csak sajtokhoz kiváló, de sültekhez, szendvicsekhez is igazán csodás. Szerintem nagyon érdemes elkészíteni. Szerintem :)

balzsamecetes_hagyma.jpg

Hozzávalók:

  • 1,5 kg kisebb fejű vöröshagyma
  • 3 dl almaecet
  • 3 dl balzsamecet (erre megfelelő az olcsóbb kategóriájú is, pl. a saját márkás termékek a hipermarketekben)
  • 3-4 dl víz
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 ek só
  • 1 ek vegyes fűszer /összesen/ (szemes bors, édesköménymag, mustármag, szegfűbors)
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kis rúd fahéj
Elkészítése:
Tegyük egy lábosba a megpucolt hagymákat. Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi ellepi és tegyünk 2 ek sót a vízbe. Fedjük le és hagyjuk pár órát vagy akár egy éjszakát is állni. Ha ez kész, hámozzuk meg a hagymákat és tegyük félre őket. Óvatosan hámozzuk meg, ne vágjuk le a "talpukat", mert különben szétesnek főzés közben. 
Egy másik lábosba tegyük bele az összes fűszert, sót, cukrot, vizet és ecetet. Forraljuk fel kevergetés mellett ezt a levet, majd ha felolvadt a cukor, tegyük bele a hagymákat és főzzük kb. 10-15 percig, amíg megpuhulnak ezek a kisfejű hagymák.
Kóstoljuk meg az ecetes levet, és ha úgy érezzük, hogy nekünk ez így túl savanyú, hígítsuk fel még egy kevés vízzel, tetszés szerint.
A hagymákat tegyük sterilizált üvegekbe, majd öntsük fel a zamatos lével annyira, hogy épp ellepje a hagymákat.
Minimum 3 napot hagyjuk összeérni az ízeket. Innentől viszont bármeddig eláll. Felbontás után hűtőben sem lesz semmi baja hosszú ideig. Ha egyáltalán megéri azt az időt... :)
Ebből a mennyiségből nekem 4 közepes méretű csatos üvegem telt meg.
Igazán csodás ízvilága van, szinte mindenhez ajánlom, ami savanyúságért kiállt.
Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr768555322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása