Emberes étel. Egy laza zöldséges csirkeragu felturbózva gőzgombóccal. Mindezt cca. 30 perc alatt, egy tálban, könnyedén kirázva a kisujjunkból. De hogy mitől emberes? Hát a gombóc... Na az, az valami. Alulról finoman beszippantja a ragu szaftját, felülről viszont szépen puhul és érzékien pirul. Maga a mennyország. Feltéve persze, ha a csirkénk jó minőségű, ízes, és az egész kellemesen van fűszerezve. Nem árt friss, nyári zöldségekkel elkészíteni, hiszen ez adja meg a húson kívül az egész zamatát. Laktató, mégsem nehéz étel, ugyanakkor emberes. Ahogy írtam... :)
Hozzávalók:
- 2 ek vaj (vagy margarin)
- 0,75 kg felső combfilé, bőr nélkül (ízesebb, mint a mell)
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek liszt (gm diétánál Schar Mix-B)
- 7-8 dl alaplé
- 2 szál sárgarépa
- 15 dkg zsenge zöldborsó
- 1 maréknyi fagyasztott kukorica (jobb, mint az édesített konzerv!)
- 1 ek dijoni mustár (magos a legjobb, de jó más is)
- 1 ek parmezán vagy más kemény sajt (opcionális)
- 1 csomag petrezselyem
A gőzgombócokhoz:
- 20 dkg liszt (gm diétánál Schar Mix-B)
- 2 ek parmezán vagy más kemény sajt (opcionális)
- 2 tk sütőpor
- 1 tk cukor
- só, bors
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tej (lm diétánál vízzel pótolhatjuk)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy sütésálló, mélyebb edényben melegítsük fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a hőt magasabbra. Kb. 2-4 percig pirítsuk a húst addig, amíg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá az 1 púpos evőkanálnyi lisztet, keverjük el jól a hússal. Adagoljuk lassan hozzá az alaplevet, kevergessük folyamatosan! Ezután a megtisztított és felkockázott zöldségeket, a lereszelt sajtot, valamint a púpos evőkanálnyi mustárt tegyük hozzá. Ezzel is keverjük össze alaposan. Vegyük vissza a hőt közepesre és forraljuk össze az egészet a hús puhulásáig.
Ezalatt egy keverőtálban öntsük össze a lisztet, reszelt sajtot, sütőport, cukrot és sót, borsot. Keverjük össze alaposan, majd adjuk hozzá a vajat és a tejet. Ne dolgozzuk ki teljesen! A galuskához hasonló, de nem ragacsos, a nokedlinél kicsit tömörebb textúrájú tésztát kell kapnunk. Mire ezzel kész vagyunk, pont elkészül annyira a ragu, hogy egy (fagylaltos) kanállal gombócokat formázzunk és a tetejére tegyük körbe, kevés helyet hagyva 2 gombóc között. Ez a hely kell ahhoz, hogy be tudjon dagadni a tésztánk. Toljuk be a sütőbe a serpenyőnk és kb. 10-15 percet süssük 200 fokon, amíg a gombócok szépen megnőnek és aranybarnára pirulnak. Ekkor kivesszük a sütőből, és máris tálalhatjuk így, a serpenyőből. Csábító látvány, szépen mutat az asztalon.
Szervírozáskor aprított petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét. Ennyi. Gyors, egyszerű, nagyon finom és igazán emberes. :)
Jó étvágyat hozzá!