Egy sűrű levesről beszélünk. Sűrűjét a sok zöldségből, a házi csirke húsától és a rengeteg fűszertől nyeri. Semmi felesleges töltelékanyag nincs benne, tehát nincs rántva, habarva, semmi. Igazából ez az én szüleményem, és azért neveztem marokkóinak, mert olyan ízesítőket használtam benne, ami az észak-afrikaiak fűszerezésére (is) jellemző. Olyanok, mint fahéj, sós citrom (sóban eltett citromok - saját kezűen készítve), menta, édeskömény, harissa. Nagyon kellemes, pikáns egytálétel. Laktató, de nem töm el. Nincs kajakómád tőle. Viszont feltölt energiával és a fűszerek elcsábítanak újra és újra. Nem lehet ennek a levesnek ellenállni.
Hozzávalók:
- 2 egész csirkecomb, félbevágva
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg zöldborsó - paleoban elhagyható
- 1 nagy fej karalábé
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 20 dkg csiperke gomba
- 2 db paradicsom negyedelve
- 1db kápia paprika felcsíkozva
- 0,7 dl passzírozott paradicsom
- só, bors
- 1 rúd fahéj (vagy 1 ek. fahéj)
- fél db sózott citrom
- 1 ek. barna cukor vagy eritrit
- menta
- 1 tk. pirospaprika
- 1 mk. édeskömény
- petrezselyem
- zellerlevél
- 1 tk. harissa krém (vagy helyette chili)
- 1,5 l csirkealaplé vagy víz
- olívaolaj
Elkészítése:
Azzal kezdem, hogy nem olyan macera elkészíteni, mint ahogy a hozzávalókból tűnhet. Az alapanyagok beszerzése sem nagy kunszt, de ha nincs éppen otthon savanyított citrom, akkor nyugodtan hagyd ki és csak nyomj bele egy citrom levét. Épp így a harissával: helyettesítsd bátran bármilyen erős dologgal, ha szereted egyáltalán.
De lássunk neki:
Az olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát, majd dobjuk rá a csirkét és azt is jól süsd meg pár percig. Tegyük bele a fokhagymát, miután a kés lapjával ráütöttünk egy nagyot. Ekkor add hozzá a felaprított zöldségeket (nem kell nagyon apróra, lehessen jókat ráharapni), majd jöhetnek a fűszerek sorban: só, bors, fahéj, édeskömény, fűszerpaprika, cukor, sózott citrom és a harissa. Keverjük alaposan össze és öntsük fel a sűrű paradicsommal, majd az alaplével. Fedjük le és forraljuk fel, majd főzzük kis lángon további 30 percet. Ennyi idő alatt a hús megpuhul, a zöldségek és a fűszerek zamata összeér. Ha már elzártuk a lángot, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és zellerlevelet. A legvégén a mentát. Tálaláskor megöntözzük pár csepp olívaolajjal. Mennyei. De komolyan.
Jó étvágyat!