Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Marokkói raguleves

2016. július 19. - Heni süt neked

Egy sűrű levesről beszélünk. Sűrűjét a sok zöldségből, a házi csirke húsától és a rengeteg fűszertől nyeri. Semmi felesleges töltelékanyag nincs benne, tehát nincs rántva, habarva, semmi. Igazából ez az én szüleményem, és azért neveztem marokkóinak, mert olyan ízesítőket használtam benne, ami az észak-afrikaiak fűszerezésére (is) jellemző. Olyanok, mint fahéj, sós citrom (sóban eltett citromok - saját kezűen készítve), menta, édeskömény, harissa. Nagyon kellemes, pikáns egytálétel. Laktató, de nem töm el. Nincs kajakómád tőle. Viszont feltölt energiával és a fűszerek elcsábítanak újra és újra. Nem lehet ennek a levesnek ellenállni.

marokkoi_raguleves.jpg

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkecomb, félbevágva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg zöldborsó - paleoban elhagyható
  • 1 nagy fej karalábé
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 2 db paradicsom negyedelve
  • 1db kápia paprika felcsíkozva
  • 0,7 dl passzírozott paradicsom
  • só, bors
  • 1 rúd fahéj (vagy 1 ek. fahéj)
  • fél db sózott citrom
  • 1 ek. barna cukor vagy eritrit
  • menta
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 mk. édeskömény
  • petrezselyem
  • zellerlevél
  • 1 tk. harissa krém (vagy helyette chili)
  • 1,5 l csirkealaplé vagy víz
  • olívaolaj

 

marokkoi_raguleves1.jpg

 

Elkészítése:

Azzal kezdem, hogy nem olyan macera elkészíteni, mint ahogy a hozzávalókból tűnhet. Az alapanyagok beszerzése sem nagy kunszt, de ha nincs éppen otthon savanyított citrom, akkor nyugodtan hagyd ki és csak nyomj bele egy citrom levét. Épp így a harissával: helyettesítsd bátran bármilyen erős dologgal, ha szereted egyáltalán.

De lássunk neki: 

Az olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát, majd dobjuk rá a csirkét és azt is jól süsd meg pár percig. Tegyük bele a fokhagymát, miután a kés lapjával ráütöttünk egy nagyot. Ekkor add hozzá a felaprított zöldségeket (nem kell nagyon apróra, lehessen jókat ráharapni), majd jöhetnek a fűszerek sorban: só, bors, fahéj, édeskömény, fűszerpaprika, cukor, sózott citrom és a harissa. Keverjük alaposan össze és öntsük fel a sűrű paradicsommal, majd az alaplével. Fedjük le és forraljuk fel, majd főzzük kis lángon további 30 percet. Ennyi idő alatt a hús megpuhul, a zöldségek és a fűszerek zamata összeér. Ha már elzártuk a lángot, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és zellerlevelet. A legvégén a mentát. Tálaláskor megöntözzük pár csepp olívaolajjal. Mennyei. De komolyan.

Jó étvágyat!  

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr408896992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása