Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Gerslis lecsó cukkinivel és kolbásszal

2016. július 31. - Heni süt neked

A klasszikus, bevált ételeken is lehet kicsit turbózni. Tudom ez is csak egy étel, az ezerféle variáció közül, amit országosan játszunk lecsófőzés címén, de hidd el, minden verzió egy új lehetőség, hogy felfedezzünk új dolgokat. Azt is tudom hogy ezzel a recepttel nem találtam fel a spanyol viaszt. Mindenesetre megéri kipróbálni így is elkészíteni nemzeti eledelünlet azoknak, akik eddig csak a megszokott, eredeti, alapreceptet használták. Ez a verzió gerslivel (árpagyöngye) és kevés cukkinivel készült.

A gersli szerintem méltánytalanul elfeledett, ritkán használt gabonaféle. Pedig cukorbetegeknek erősen ajánlott rizs, tészta helyett, hiszen az árpagyöngye egy lassan, lassabban felszívódó szénhidrát. A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta. Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést. A gersli fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású. A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz.

(Gluténérzékenyeknek a hajdinát ajánlom, ami szintén nagyon egészséges, hiszen a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza, valamint magas vérnyomásra is ajánlják.)

Felhasználása sokrétű, nem merül ki a sóletben való alkalmazásban. Rizottónak, köretnek, salátának (édes vagy sós egyaránt), valamint rakott és töltött ételekben tökéletes megoldás lehet. 

De vissza a lecsómhoz. 

lecso_gerslivel.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kisebb szál kolbász
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 bögre gersli - gm diétában ajánlom a hajdinát, de annak kevesebb főzőidő kell!
  • 4 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 kisebb cukkini
  • só, bors, pirospaprika, erős paprika (opcionális)
  • 1 tk. provance-i fűszerkeverék
  • 2 és fél csésze víz
  • (ha szükséges, kevés zsiradék)

lecso_gerslivel1.JPG

Elkészítése:

Csíkozzuk fel a szalonnát, süssük ki a zsírját (ha nem elég, adjunk hozzá plusz egy kis zsiradékot) egy mélyebb serpenyőben vagy wokban. Adjuk hozzá a laskára (hosszúkásra) felszeletelt hagymát, sózzuk és pirítsuk össze. A felkarikázott kolbászt is tegyük bele, kicsit ezt is pirítsuk le. Majd jön a paprika, a paradicsom, végül a gersli. Fűszerezzük borssal, pirospaprikával, és kevés provance-i fűszerkeverékkel. Keverjük jól át az egészet, majd öntsük fel a vízzel, Nagy lángon forraljuk fel, majd fedjük le és takarékon hagyjuk gyöngyözni kb. 35-40 percet. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Ha letelt az 5 perc, zárjuk el alatta gázt és hagyjuk lefedve pihenni. Ne feledjük, a gersli akkor jó, amikor még lehet harapni. Tehát ne főzzük szét! Ennyi időpont elég neki.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr868926592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása