Ha jól megnézed, kicsit tényleg olyan, mintha sok elefánt összegyűlt volna és a füleik szorosan összeérnének. De persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez a süti egy egyszerű kelt tészta, fahéj és cukor keveréke. Egy olyan kívül ropogós, belül puha édes tünemény, ami magában is mennyei, de idei friss lekvárral vagy dzsemmel kínálva a szférák zenéjét hallod, mikor eszed.
Hozzávalók
a tésztához:
- 25 + 10 dkg liszt - gm diétéban Schar lisztmix
- 5 dkg cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 1 zacskó szárazélesztő (7gr.)
- nagy csipet só
- 4 ek. puha vaj - vagy margarin
- + 2-3 ek. olvasztott vaj/margarin a tészta lekenéséhez
- 1 dl tej - vagy növényi tej
- 1 dl víz
- 2 db tojás (szobahőmérsékletű)
- 1 tk. vanília kivonat vagy 1 vanília rúd kikapart magjai
a töltelékhez:
- 20 dkg cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 2 tk. fahéj
- nagy csipet őrölt szerecsendió
- 4 ek. olvasztott vaj - vagy margarin
Elkészítése:
Egy nagyobb keverőtálban keverjük el a 25 dkg lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Melegítsük fel a tejet és a vajat egyben. Ha már elolvadt a vaj, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vizet és a vaníliát. Hagyjuk hűlni 5 percig a nedves hozzávalókat, majd keverjük alaposan össze az egészet a lisztes mixszel. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, keverjük át újból.. Most szórjuk meg a maradék 10 dkg liszttel és alaposan dolgozzuk össze. A tészta nagyon ragacsos lesz, de ez pont azt jelenti, hogy jól csináltuk.
Egy kiolajozott tálba tegyük át, fedjük le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45 percet. Ha kétszeresére nőtt a tészta, akkor gyúrjuk át újból lisztezett felületen és lefedve hagyjuk további 5-10 percig pihenni.
Mindeközben keverjük össze a cukrot, fahéjat, szerecsendiót.
Ha kész vagyunk a tésztával, akkor nyújtsuk ki kb. 1-2 cm vastagra. Kenjük le az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fűszeres cukorral úgy, hogy mindent befedjen.
Egy éles késsel vagy derelyevágóval (pizzavágóval) vágjuk fel egyenlő széles csíkokra (kb. 5-6 cm). Majd vágjuk fel keresztben úgy, hogy nagyjából egyenlő nagyságú négyzetek legyenek.
Helyezzük egymásra ezeket a darabokat úgy, hogy 3-4 halom legyen belőlük. Ne illeszkedően tegyük egymásra, hanem kicsit ide-oda elforgatva, ahogy a képen is látszik. Szórjuk meg a tetejüket a maradék fahéjas mixszel. Helyezzük egymás mellé egy kivajazott jénaiba. Hagyjuk újabb 10-15 percet pihenni és kelni.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 30-35 percig, amíg a tészta aranybarna lesz.
Ha frissen készült lekvárból kimarad egy kevés, ehhez a csodás sütihez mindenképp használjuk fel. Beletunkolni meggylekvárba vagy sárgabarack dzsembe, vagy akár fügelekvárral olyan szintre lépünk vele, ahonnan nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni.
Jó étvágyat hozzá!