A közepén kezdem. Attól rendhagyó, hogy nem darált hússal, hanem angolszalonnával készül, bár alapvetően bármilyen füstölt, húsos szalonnával tökéletes. A legutóbb, mikor piacolni mentem, a gyönyörű színes répák mellett találtam tündéri, kisméretű kerek tököket. Természetesen nem tudtam otthagyni. Már ott éreztem, hogy ebből bizony töltött tök lesz, nem is akármilyen. Szinte már éreztem a számban az ízét. És azt is tudtam, hogy nem a szokványos módon készítem el.
Ez lett belőle:
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db kisméretű kerek tök (természetesen zsenge normál tökből is elkészíthető)
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg angolszalonna (vagy más húsos, füstölt szalonna)
- 2 dl (nagyjából vizespohárnyi) zabpehely (nagyszemű)
- só, bors, őrölt római kömény, csipetnyi fűszerpaprika, kakukkfű
- ízlés szerint joghurt
Elkészítése:
Egy serpenyőben süssük ki az apróra felkockázott angolszalonnát, adjuk hozzá a szintén apróra vágott hagymát. Közben vágjuk le a tökök kalapját és egy kanál segítségével kaparjuk ki a belsejüket. Egy késsel aprítsuk fel a tök húsát és adjuk a szalonnás hagymához.
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra.
Ezután adjuk hozzá a a korábban szárazon megpirított zabpelyhet. (Még mielőtt hozzáadnánk, és kicsit soknak tűnik a kisült zsír, öntsünk le róla, de ebben az esetben egy kevés vízzel pótoljuk, hogy a beleöntött zabpehelynek legyen mit felszívnia.). Fűszerezzük (csak óvatosan a sóval, hiszen a füstölt szalonna eleve sós), és alaposan keverjük össze az egészet.
Töltsük meg a tököket ezzel a töltelékkel és állítsuk bele egy nagyon enyhén kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba. Ha dülöngélnének, akkor egy picit vágjunk le az aljukból, hogy megálljanak. De csak óvatosan, nehogy kilyukasszuk a tököt! Toljuk be a sütőbe és 35-45 percig süssük, amíg a tökök megpuhulnak és megpirulnak.
Ha marad a töltelékből, akkor tálaláskor a tányérra, a tök alá kanalazzuk.
Kínáljunk hozzá hideg joghurtot! Jó étvágyat!