Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Töltött tök rendhagyó módon

2016. augusztus 22. - Heni süt neked

A közepén kezdem. Attól rendhagyó, hogy nem darált hússal, hanem angolszalonnával készül, bár alapvetően bármilyen füstölt, húsos szalonnával tökéletes. A legutóbb, mikor piacolni mentem, a gyönyörű színes répák mellett találtam tündéri, kisméretű kerek tököket. Természetesen nem tudtam otthagyni. Már ott éreztem, hogy ebből bizony töltött tök lesz, nem is akármilyen. Szinte már éreztem a számban az ízét. És azt is tudtam, hogy nem a szokványos módon készítem el. 

Ez lett belőle:

toltott_tok.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 db kisméretű kerek tök (természetesen zsenge normál tökből is elkészíthető)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg angolszalonna (vagy más húsos, füstölt szalonna)
  • 2 dl (nagyjából vizespohárnyi) zabpehely (nagyszemű) 
  • só, bors, őrölt római kömény, csipetnyi fűszerpaprika, kakukkfű
  • ízlés szerint joghurt

toltott_tok1.jpg

Elkészítése:

Egy serpenyőben süssük ki az apróra felkockázott angolszalonnát, adjuk hozzá a szintén apróra vágott hagymát. Közben vágjuk le a tökök kalapját és egy kanál segítségével kaparjuk ki a belsejüket. Egy késsel aprítsuk fel a tök húsát és adjuk a szalonnás hagymához.

Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra.

Ezután adjuk hozzá a a korábban szárazon megpirított zabpelyhet. (Még mielőtt hozzáadnánk, és kicsit soknak tűnik a kisült zsír, öntsünk le róla, de ebben az esetben egy kevés vízzel pótoljuk, hogy a beleöntött zabpehelynek legyen mit felszívnia.). Fűszerezzük (csak óvatosan a sóval, hiszen a füstölt szalonna eleve sós), és alaposan keverjük össze az egészet.

Töltsük meg a tököket ezzel a töltelékkel és állítsuk bele egy nagyon enyhén kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba. Ha dülöngélnének, akkor egy picit vágjunk le az aljukból, hogy megálljanak. De csak óvatosan, nehogy kilyukasszuk a tököt! Toljuk be a sütőbe és 35-45 percig süssük, amíg a tökök megpuhulnak és megpirulnak.

Ha marad a töltelékből, akkor tálaláskor a tányérra, a tök alá kanalazzuk.

Kínáljunk hozzá hideg joghurtot! Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3710879928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.08.23. 11:51:24

Kedves Szabó Elemér!
Nagyon irigyellek. :o)
süti beállítások módosítása