Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A klasszikus paradicsom sali, ami mindent visz...

2016. augusztus 29. - Heni süt neked

Már kapható egy ideje az ún. befőző paradicsom. Nagyok, kissé deformáltak, lédúsak és olyan édesek, mint a méz. Alapvetően mindig ezeket keresem egy jó vajas kenyér mellé, vagy akár egy igazi, klasszikus paradicsom salátához. Ne féljünk ezeket kiválasztani, mert ezek az IGAZIAK. A legtöbb vásárló a szép, szabályos formájú, hibátlan darabokat keresi és vásárolja, pedig, ha egy kicsit meg van csípve (mint a cseresznyénél is),pont azt jelzi, hogy édes. Ha göcsörtös, amorf, nagyon nagy, ezek mind mind jelzői a jóízű, édes paradicsomnak. Mellesleg ezek mindig jóval olcsóbbak egyen forma társaiknál.

De térjünk rá a salátára! Nagyon szeretem ezeket az ecetes, békebeli kiegészítőit egy-egy ebédnek vagy vacsorának. Bevallom én a behűtött, már összeért ízű verzióért rajongok, amiért még éjszaka is képes vagyok nyitogatni a hűtő ajtaját! Ez a mostani recept pont ilyen:

paradicsom_salata_lilahagymaval.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg érett, édes félkemény paradicsom
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1,5 dl mézes almaecet (a sima ecet is tökéletes)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3 ek. cukor (ennek megfelelő édesítő)
  • 3-4 dl víz
  • 1 ek. extra
  • szűz olívaolaj

 

paradicsom_salata_lilahagymaval1.jpg

Elkészítése:

Először szeleteljük fel laskára a lilahagymát és sózzuk le. Majd a paradicsomot is vágjuk fel közepesen vékony szeletekre, fél szeletekre. Ezt is sózzuk és borsozzuk, de csak óvatosan a sóval, hiszen a már a hagyma is kapott belőle rendesen. Készítsük el az ecetes levet: víz, csipet só, cukor (édesítő), ecet. Keverjük jól el, amíg elolvad benne a cukor és a só is. Majd a paradicsomot, a hagymával keverjük össze, mindkettőnél a keletkezett sós levet is használjuk fel, majd az egészre öntsük rá az ecetes öntetet. A legvégén ízléstől függően (jó szívvel ajánlom), csepegtessünk rá extra szűz olívaolajat. Tegyük lefedve a hűtőbe legalább egy órára, hogy az aromák össze tudjanak érni. Ezért ajánlott az ebéd készítés előtt elkészíteni.

Semmi különös, de minden ételt nagyon fel tud dobni. Ha marad, akkor nyugodton fogyasszuk sajtokhoz vagy akár magában is egy kis darab jó minőségű kenyér serclijével.

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8810747964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2016.08.29. 15:28:38

Egy paradicsom, nem attól jó, hogy meg van csípve, vagy göcsörtös, vagy szabálytalan alakú, vagy foltos. Ezek hibák, amik főleg a szabadföldi termesztésnél jönnek elő. Az édesség-savasság kérdése fajtafüggő, csakúgy, mint az, hogy magas szárazanyagtartalmú-e vagy sem. Egy green zebra pl. sosem lesz édes, de egy datolya koktél igen édesre be tud érni. A szabadföldi is lehet rossz, ha túl nyomják trágyával és vízzel - a sok víztől ki is reped. Ha hagyják rendesen beérni a tövön, minimális öntözés és trágyázás mellett, igazán remek ízűek lesznek a paradicsomok. Én némi hozam és vízkorlátozással termesztek bio paradicsomot momentán 11 félét. Lehet, írok majd posztot a tapasztalataimról. Ez volt az első évem, lehet, hogy elsült a kezem. :)

biggianni 2016.08.30. 10:40:59

Azért egy kis fokhagymát még elbírt volna ! Amúgy jól néz ki, nyami !
süti beállítások módosítása