Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Ropogós rozmaringos batáta

2016. szeptember 13. - Heni süt neked

Édesburgonya avagy batáta. Mióta kiderült, hogy hazánkban korábban igencsak kedvelt és termesztett növényről van szó - melynek hazai elnevezése batáta-, egyre több recept jelenik meg ebben a témában. Tény, hogy sokféle felhasználási módja van, én mégis egy egyszerű és gyors megoldást teszek közzé. Ez egy ízes, ropogós, friss rozmaringgal és hagymával gazdagított édesburgonya recept. Kitűnő egytálétel, de remek köret is lehet belőle. Amit csak akarunk... Hajrá!

ropogos_batata.jpg

Hozzávalók:

  • 5 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ág friss rozmaring vagy fél tk. szárított
  • 3-4 közepes batáta (édesburgonya)
  • 1-2 nagy fej hagyma
  • só, bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Keverjük össze az olvasztott vajat, a felaprított rozmaringot és az olívaolajat. Egy kerek, közepes tűzálló tálnak (kerámia, jénai vagy tortaforma) az alját kenjük ki alaposan a vajas-olajos-rozmaringos keverékkel. A megpucolt édesburgonyákat szeleteljük fel vékonyan és a fenti kép alapján tegyük le sorban, körbe az edénybe úgy, hogy minden x-edik szelet batáta közé egy szelet hagymát teszünk (a hagymát is vékonyra szeleteljük fel), ez ízlés dolga hogy milyen sűrűségben, ki mennyire szereti a sült hagymát. A maradék vajas, fűszeres olajjal kenjük meg a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk az egészet. 

Ennyi fűszerezés bőven elég, hiszen a vajas batáta ízét szeretnénk érezni, ami maga a tökéletesség!

Tegyük be az előmelegített sütőbe fóliával lefedve és kb. 1 órán keresztül süssük így. Majd vegyük le a fóliát és további 15 percig süssük, amíg az édesburgonya ropogós nem lesz.

Joghurtos mártogatóst javasolok hozzá (chilis/rokfortos/korianderes/petrezselymes - tessék választani!).

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7311673290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2016.09.14. 16:58:09

Ez sima krumplival sem lehet rossz ...

VegaLife 2016.09.14. 22:16:25

Nagyon tetszik! Szerintem kreálok valami hasonlót hamarosan... :)
süti beállítások módosítása