Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mediterrán csirkesült vaslábosban

2016. október 06. - Heni süt neked

Ha 3-4 edényed van otthon (lábos, serpenyő, fazék), akkor ebből az egyik öntöttvas lábas legyen. Nem olcsó, egy közepes darab, ami 4 fő részére tökéletes cca. 14.000 forint (de ez mérettől függ persze), és EGY ÉLETRE szól. Ezért is drága, de nagyon megéri. Ebben sütni, főzni maga a csoda. Teljesen más az étel állaga, íze, zamata, mint amikor egy sima tepsiben sül, vagy edényben fő. Még egy leves is más, ha ebben készül, hát még, ha egy isteni mediterrán csirkesült.Egy egész csirkéből. Mert hogy ez bizony, bár egy kisebb darab, de házi, kapirgálós csirkéből készült.Volt olyan szerencsém, hogy Orsi barátnőm Füléről hozta a csodás kis jószágokat, teljesen feldolgozva. A pocakban minden benne: láb, zúza, máj, szív. A nyak meg rajta. Fogtam az egészet, betettem a lábosba, mellé tettem a belsőségeket + lábak (isteni szépek, ha szabad ilyet mondanom :) nem pikkelyesek, hanem kis csini, puha darabok), felturbóztam pár dologgal és ennyi. Az eredmény magáért beszél szerintem...

mediterran_csirke1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 tanyasi csirke mindennel együtt
  • 1 db citrom
  • 2 fej hagyma
  • 2 db kisebb cékla - opcionális
  • pár szem parázsburgonya vagy 1-2 krumpli negyedelve
  • 1 kis marok olívabogyó
  • só, bors
  • friss rozmaring ág és kakukkfű
  • vaj/olívaolaj
  • 1,5 dl bor vagy víz

mediterran_csirke.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A megmosott, papírtörlővel megtörölt, sóval, borssal, kívül belül megszórt csirkét beletesszük az edénybe, amiben már egy kevés olívaolajat öntöttünk. A hasába helyezzük a félbevágott citromot, a külsejét pedig vajjal vagy szintén olajjal megkenjük, belemasszírozzuk. Így biztos nem fog kiszáradni, sem megégni. Köré helyezzük a negyedelt hagymákat, krumplikat és a céklákat (ez opcionális, mert én imádom a sült céklát), nagyszemű tengeri sóval megszórjuk az egészet, rádobjuk a olívabogyókat és a friss zöldfűszereket. Az egészet öntsük fel a borral (vízzel). Fedjük le és toljuk az előmelegített sütőbe 200 fokon 1 órára. Majd vegyük le a tetejét és további 30-40 percig süssük, hogy szép piros legyen a csibénk.

mediterran_csirke2.jpg

Tálaláskor külön köretet nem adtam hozzá, bőven elég volt a sült hagyma, a parázsburgonya és a cékla. De ha hiányzik valakinek, akkor egy finom tört burgonyát javaslok hozzá vagy (zelleres) krumplipürét, esetleg borsópürét.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6111751865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása