Ha fel akarsz dobni bármilyen húsfajtát, amit sütni, grillezni akarsz, akkor nem árt, ha van egy ütős fűszerkeveréked hozzá. Ez a mix eredetileg Jamaikából származik, ott jerk-nek hívják, és tényleg isteni. Alapvetően a jerk egy főzési módot jelent, amiről aztán ez a fűszerkeverék is kapta a nevét. Jamaikában csirke és sertéshúshoz szokták használni elsősorban, de mióta elterjedt széles e világban, azóta halhoz, rákhoz, marhához, de akár tofuhoz is használják. Nem hiába. Mindenhez passzol. Nagyon!
Hozzávalók:
- 2 tk fokhagymapor
- 2 tk cayenne bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 1/2 tk chilipehely
- 2 tk szárított kakukkfű
- 2 tk szárított petrezselyem
- 1/2 tk őrölt fekete bors
- 2 tk só
- 2 tk cukor
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1/4 tk őrölt szegfűbors
Elkészítése:
Alaposan keverjük össze az alapanyagokat, majd tároljuk légmentesen záródó üvegben.
Használjuk gyakran és bátran, szinte bármilyen húshoz!