Attól lusta az az asszony, hogy nem akar pepecselni a konyhában, sok időt eltölteni a főzéssel, hiszen annyi minden más jó dolog is vár rá. És milyen igaza van. Igaza van, hogy ezt az ételt készíti el, hiszen egyszerű, és olyan ízes, amilyen csak egy ilyen egytálétel, egy ilyen finomság csak lehet. Annyi a dolgunk, ha már mi is ilyen lusta asszonyok vagyunk (vagy pasik), hogy mindent összevágunk egy tepsibe, rá a hús és nyomás a sütőbe. Ennyi. De lássuk csak azért részletesebben!
Hozzávalók 2 főre:
- 2 db csirkecomb
- 2 fej lilahagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál póré
- 1 fej karalábé
- 1 kisebb fej zeller - opcionális
- 1 hegyes paprika - vagy sima tv paprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 db alma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl rosé - itt Nagy Gombos Rosé
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Ahogy már említettem minden zöldséget felkockázok, negyedelek, fokhagyma gerezdeket egyben hagyom. Egy enyhén kiolajozott (vagy ha van egy kis libazsír, az a legjobb!) közepes méretű tepsibe beleteszem az egészet, sózom, borsozom (más fűszert nem igényel, itt a zöldségek íze a nyerő), majd felöntöm a roséval. Hadd jegyezzem meg, hogy főzni roséval is lehet, sőt! Ennek a bornak a gyümölcsös könnyedsége tökéletesen passzol a harsogó zöldségek frissességével. A rosét nem csak fröccsként, a nyári melegben ajánlom fogyasztani, hanem kellemes beszélgetésekhez télen is. ÉS persze főzni. Nekem újabban a Nagygombos Borászat termékei a kedvenceim. Na, szóval felöntöttük, akkor jöhet a tetejére a besózott, borsozott csirkecomb. Fedjük le egy alufóliával, és 200 fokon pároljuk 30 percig! Utána vegyük le a fóliát, adjuk hozzá a negyedelt almákat és süssük további 30 percig. Ha lehet, az utolsó 10 percre tegyük grill programra.
A hús omlós, ugyanakkor ropogós, a zöldségek szaftosak, ízesek, a tetejük jól megsült. Az a kis szaft, ami maradt, na az maga a tökély. Kenyér után kiált, hogy kitunkoljuk! Amúgy (a tunkolás nélkül) ez egy istenien egészséges (és pazar zamatú étel), hiszen alig van benne kalória!
Jó étvágyat hozzá!