Levesfüggőségem tavasszal teljes mértékben tetőfokára hág. Ilyenkor nem győzöm elkészíteni a jobbnál jobb ízű leveseket. És ha tavasz, akkor kihagyhatatlan egy üde, friss zöldborsóleves. Most egy tartalmasabb verzióját választottam. Csirkemájjal, szívvel, zúzával, valamint sok-sok zöldséggel és vajgaluskával készítettem. Mondhatom igen jól sikerült. Annyira laktató lett így, hogy pár darab palacsinta utána és kész is lett a tökéletes ebéd. Próbáld ki, megéri!
Hozzávalók
leveshez:
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehér répa
- 1 db karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg zöldborsó
- 10 dkg csirkemáj + szív
- 10 dkg csirkezúza
- 1 cs. petrezselyem
- 1 paradicsom
- fél zöldpaprika
- 3 ek olaj
- só, bors
- 1.5 l alaplé vagy víz
vajgaluskához:
- 1 tojás
- 3 ek liszt - gm diétában Schar lisztkeverék
- 1 ek vaj vagy margarin
- csipet só
Elkészítése:
Az olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, a felkarikázott sárgarépát, fehér répát, karalábét. Sózzuk, borsozzuk. Kicsit pirítsuk össze, majd jöhet a máj, zúza és a szív. Öntsük fel az alaplével vagy a vízzel. Hagyjuk felforrni nagy lángon, majd forrás után vegyük vissza takarékra,hogy épp csak gyöngyözzön. Főzzük így 3/4 órán át, amíg a zúza meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a csomag petrezselymet. Amíg így fő egyben minden, addig készítsük el a vajgaluskát. Én egy bögrében szoktam a puha vajat, a lisztet és a tojást összekeverni addig, amíg csomómentes és egynemű nem lesz. Sózzuk meg. Majd szaggassuk egy teáskanállal akkora méretűre, amilyet szeretnénk. Én fél teáskanálnyi galuskákat szaggatok a levesbe. Forraljuk össze még 5 percig és el is készült a csodás, tartalmas, zsenge, friss tavaszi zöldborsólevesünk.
Jó étvágyat hozzá!