Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Izgalmas gombaburgerek nem csak vegáknak

2017. július 01. - Heni süt neked

Gombaburger. Ez ugye jelentheti azt, hogy gombából vagy gombából IS készül a "hús" pogácsa és azt is, hogy két gyönyörű portobello gomba fej lesz maga a buci. Mindkettő verziót kipróbáltam és mondhatom, isteni! Nem kell vegának vagy gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy hús vagy szénhidrát nélkül készítsünk el egy finom burgert. Tudom, a fanatikus húsimádók és hamburger élvezők most felhorkannak, de higgyétek el, ez is van olyan finom. Jómagam, aki se vega, se gluténérzékeny nem vagyok, ellenben kellően hedonista a gasztronómia területén IS - aki ismer, az tanúsíthatja - nagy élvezettel és majdnem áhítattal fogyasztottam el mindkét gombaburgert. Ha megnézitek a képeket, szerintem egyből megértitek, hogy miért. És ezek csak fotók, sajnos az ízeket nem tudja visszaadni. Azt a szaftos állagot, amit akkor érzel, amikor beleharapsz  és csendesen lefolyik a mennyei szaft a szád oldalán. Tehát legyünk nyitottak, próbáljunk ki új ízeket, ételeket!

Nosza, tessék belevágni!

gombaburger3.jpg

Először lássuk a gombaburgert!

gombaburger2.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba (bármilyen, de leginkább csiperke)
  • 1 doboz (fekete) bab konzerv
  • 3-4 brokkoli rózsa
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 3 db tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa - gm diétában gm zabpehely vagy kukoricapehely
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, friss kakukkfű, rozmaring
  • 1 ek Worchestershire szósz - opcionális, de nagyon ajánlott
  • 2 ek reszelt parmezán - opcionális
  • 2 ek olívavaolaj
gombaburger.jpg
Elkészítése: 
Egy nagyobb keverőtálba öntsük ki a bab felét (a levét öntsük le előtte), majd nyomkodjuk szét, hogy püré állaga legyen. Adjuk hozzá a felkockázott gombát, brokkolit, hagymát és fokhagymát, majd a maradék egész babot. Fűszerezzük, és keverjük össze alaposan.
Most jöhetnek a felvert tojások, a zsemlemorzsa és végül a reszelt sajt. Ezt már óvatosabban keverjük össze egy fakanállal. Tegyük kis időre hűtőbe, hogy formázható állapotú legyen.
Kb. 30 perc után vegyük ki és enyhén vizes kezünkkel formázzuk húspogácsa alakúra. Ha nem állna össze kellően, akkor nyugodtan adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát. Közben hevítsünk kevés olajat egy serpenyőben és süssük ki őket. Mindkét oldalukat 3-5 percig süssük, amíg aranybarnák nem lesznek.
A legjobb egy ropogós buciban, salátával, de friss bagett is nagyon passzol hozzá. Bátrabbak humusszal vagy  guacamoléval is kipróbálhatják. Imádja a hozzá kínált salátákat!
Portobello burger
portobello_burger.jpg
Hozzávalók (személyenként):
  • 2 nagy portobello gomba kalapja 
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 tk szárított oregano és bazsalikom
  • őrölt bors - só nem kell a szójaszósz miatt!
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 avokádó
  • 1 szelet sajt - opcionális 
  • 1 ek mustár
  • kevés olaj a kenéshez
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Alaposan keverjük össze a balzsamecetet, a szójaszószt, a szétnyomott fokhagymát, és a fűszereket egy kisebb keverőtálban. Tegyünk sütőlapra (tepsibe) alufóliát, kicsit olajozzuk be egy ecsettel, majd fektessük rá a gombát úgy, hogy a belseje legyen felül (tehát a hátára). Majd egy kanállal tegyünk a mélyedésbe a pácléből, majd hagyjuk 10 percig állni. Ezután óvatosan tekerjük bele a fóliába, mintha egy borítékot csinálnánk és tegyük a sütőbe kb. 10 percre. Vegyük ki és hagyjuk langyosra kihűlni. Ezután tegyük bele a felszeletelt avokádót, a paradicsomot, sajtot, salátát, mustárt és még bármit, amit megkívánunk. Ha hiányozna a hús, akkor finom sonkával is feldobhatjuk. Fedjük le a másik kalappal és kész is a tökéletesen gluténmentes, diétás, amúgy csak egyszerűen isteni portobello burgerünk!
Jó étvágyat hozzá!
A gombákért köszönet: www.biofungi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9312621395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása