Gombaburger. Ez ugye jelentheti azt, hogy gombából vagy gombából IS készül a "hús" pogácsa és azt is, hogy két gyönyörű portobello gomba fej lesz maga a buci. Mindkettő verziót kipróbáltam és mondhatom, isteni! Nem kell vegának vagy gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy hús vagy szénhidrát nélkül készítsünk el egy finom burgert. Tudom, a fanatikus húsimádók és hamburger élvezők most felhorkannak, de higgyétek el, ez is van olyan finom. Jómagam, aki se vega, se gluténérzékeny nem vagyok, ellenben kellően hedonista a gasztronómia területén IS - aki ismer, az tanúsíthatja - nagy élvezettel és majdnem áhítattal fogyasztottam el mindkét gombaburgert. Ha megnézitek a képeket, szerintem egyből megértitek, hogy miért. És ezek csak fotók, sajnos az ízeket nem tudja visszaadni. Azt a szaftos állagot, amit akkor érzel, amikor beleharapsz és csendesen lefolyik a mennyei szaft a szád oldalán. Tehát legyünk nyitottak, próbáljunk ki új ízeket, ételeket!
Nosza, tessék belevágni!
Először lássuk a gombaburgert!
Hozzávalók:
- 30 dkg gomba (bármilyen, de leginkább csiperke)
- 1 doboz (fekete) bab konzerv
- 3-4 brokkoli rózsa
- 1 kis fej lilahagyma
- 3 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa - gm diétában gm zabpehely vagy kukoricapehely
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors, friss kakukkfű, rozmaring
- 1 ek Worchestershire szósz - opcionális, de nagyon ajánlott
- 2 ek reszelt parmezán - opcionális
- 2 ek olívavaolaj
- 2 nagy portobello gomba kalapja
- 3 ek balzsamecet
- 1 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 tk szárított oregano és bazsalikom
- őrölt bors - só nem kell a szójaszósz miatt!
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 avokádó
- 1 szelet sajt - opcionális
- 1 ek mustár
- kevés olaj a kenéshez