Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fűszeres padlizsán kuszkusszal, mentával és ghível

2017. július 10. - Heni süt neked

Szeretek főzni. Szeretem a végtelen lehetőségek tárházát. Az ízek, textúrák, alapanyagok sokszínűségét. A fűszerek örök tavaszát. Hogy bármit megalkothatok, ami csak eszembe jut. Hogy az evésen kívül, az alkotás öröme is az enyém, a mienk. Az öröm, amikor a családnak, barátoknak főzöl, és csak halk nyammogás hallatszik, annyira belefeledkeznek az ízek orgiájába. Még akkor is, ha egy mezei pörköltről van szó. Mert azt is a magam egyéniségére tudom formálni úgy, hogy megtartom az eredeti, hagyományos ízesítést. Néha jó teljesen új zamatokat felfedezni, sok-sok fűszert használva indiait főzni, de az is mennyei, amikor valami egészen letisztult, egyszerű ízharmóniát hozol létre. Ez az étel pont ilyen. Egy elképzelés, otthon is megtalálható alapanyagok és máris kész ez a fűszeres, de mégis szinte natúr, selymes és üde, friss ízű egytálétel.

fuszeres_padlizsan.jpg

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán 
  • 1/2 db zsenge cukkini
  • 20 dkg vaj
  • só, bors, chilipehely
  • 1 mk római kömény
  • 1 tk vöröshagymapor
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2,5 dl kuszkusz - gm diétában köles
  • kisebb csomag mentalevél
  • pár csepp citromlé

fuszeres_padlizsan1.jpg

Elkészítése:

A ghí tulajdonképpen tisztított vaj. Egyszerű elkészíteni. És hogy miért ghí és nem vaj? A válasz egyszerű. Teljesen más az íze az egyiknek, mint a másiknak. Az előbbi selymesebb, letisztultabb íz, ami pont ehhez az ételhez kívánkozik. Így készítsük el házilag: olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon (óvatosan, mert hamar megég) alacsony lángon, hogy az összes víz (folyadék) elpárologjon belőle. A közben képződő habot szedjük le folyamatosan, épp úgy, mint a húslevésnél. (Spórolás miatt, a levett habot tegyük szűrőbe, hogy még abból is visszanyerjünk valamennyit.) A vajnál is ebben a habban van minden olyan anyag, aminek nem kellene ott lennie. Ha ezzel elkészültünk máris megvan a tiszta zsiradékunk, a ghínk. Ez amúgy hűtés nélkül is bármeddig eláll, tehát még praktikus is.

A 20 dkg vajból marad kb. 10-12 dkg. Ez soknak tűnhet, de hidd el kell ennyi! Adjuk hozzá a hüvelykujjnyi darabokra felvágott padlizsánt és cukkinit. Ez utóbbi igazából csak egy kis ropogós ellenpontnak kell a puha padlizsánhús mellé. Pirítsuk össze őket pár perc alatt, nagy lángon, majd szórjuk meg a hagyma-, és a fokhagyma porral (ezeket ázsiai boltban olcsón meg lehet vásárolni). Sózzuk, borsozzuk, megszórhatjuk a chilipehellyel, ha szeretjük a pikáns, kissé csípős ízvilágot, adjuk hozzá az őrölt római köményt. Fedő nélkül, sűrű kevergetés mellett süssük további 5 percig. Habár a padlizsán magába szívott némi vajat, maradt még annyi, hogy selymesen körbevonja az összes zöldséget.Ne főzzük szét, legyen a cukkini még kicsit ress, lehessen harapni. Leírhatatlan az a krémes ízvilág, amit a vaj, mint mártás képvisel ennél az ételné!

Ezután öntsük fel (egy mélyebb tálban lévő) kuszkuszt forrásban lévő vízzel. Annyival, ami legalább egy ujjnyira ellepi. Sózzuk meg és fedjük le egy tányérral vagy folpackkal. Hagyjuk a gőzben 5-6 percig. Ha elkészült, egy villával lazítsuk fel a szemeket. 

Tálalás: a kuszkuszra (kölesre) szedjük ezt a selymesen vajas, sült/párolt fűszeres zöldségragut, majd szórjuk meg bőven mentalevelekkel. Pár csepp citrommal frissítsük fel és kész is a könnyű, könnyed, ízletes ételünk. 

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4712319529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása