Nyár. Változatos ízek, élénk, szemet gyönyörködtető színek, telt aromák, könnyed ételek. Mindezek annyira jellemzik ennek az évszaknak a csodás lehetőségeit. Ilyenkor mindent magunkba akarunk szívni, hogy aztán eltárolhassuk az év azon részére, amikor mindezek korlátozott számban állnak rendelkezésre. A gyümölcsök illatát, a friss zöldségek akár nyersen is fogyasztható garmadát, a napfény ízét, a lágy szellők simogatását, a nyári zivatarok feledhetetlen illatát, a természet szikrázó szépségeit, színeinek változatosságát.
Ilyenkor a főzés is szinte művészet. Alkotás. Nem függ attól, milyen gyakorlott valaki a konyhában. Hiszen minden alapanyag megihlet, és egyszerűen csak összedobjuk őket, kicsit főzzük, de nem nagyon, hogy még megmaradjon eredeti ízviláguk.
Ez a zöldségragu is pont ilyen. Könnyed, gyors és nagyon egyszerű. És nem mellesleg ISTENI!
Lássuk!
Hozzávalók:
- 2 db lilahagyma
- 1 nagyobb darab édesburgonya
- 1 db póréhagyma
- 40 dkg húsos paradicsom (lucullus/római)
- 0,5 l zöldség alaplé
- 1 doboz nagyszemű fehérbab
- 1 doboz csicseriborsó
- 20 dkg spenót
- 1 db fürtös uborka
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só, bors, (füstölt) fűszerpaprika, friss kakukkfű,oregánó
- görög joghurt - opcionális (lm diétában lm joghurt)
- chili paprika - opcionális
Elkészítése:
Vágjuk fel a lilahagymát vastagabb szeletekre. Kockázzuk fel nagyobb darabokra az édesburgonyát. A póréhagymát karikázzuk fel ujjnyi vastag szeletekre (a zöld részéből is használjunk bőven). Törjük meg a fokhagymát a kés lapjával. Melegítsük fel az olajat egy edényben, amikor már forró, tegyük bele őket, és 10 percig kevergetve pirítsuk le. Most jöhet a felkockázott paradicsom, majd az alaplé.Fűszerezzük! Főzzük össze őket 15-20 percig. Adjuk hozzá a levétől megszabadított csicseriborsót, babot, a spenót leveleket és a meghámozott, a magos részét kivágott és felkockázott uborkát. Újabb 5 percig főzzük, kevergessük. Ezzel el is készült a csodás, nyári zöldségragunk. Önmagában is kitűnő, de kenyérrel (mondjuk bagettel) tunkolgatva a szaftot kínál teljes élményt! Tartalmas, mégsem nehéz étel, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek!
(Húsimádók karikázzanak bele jóféle kolbászt.)
Tálaláskor görög joghurtot adjunk hozzá! De ez is ízlés dolga... :)
Jó étvágyat hozzá!