A Chimichurri (csimicsurri) eredetileg egy argentin mártás, amit leginkább az ottani csodás BBQ marhasültekhez kínáltak. Mára azonban ez a szósz világszerte elterjedt, és nem csak mártásnak, de pácnak is kitűnő. Tulajdonképpen olyan, mint egy pesto, csak annál kicsit hígabb. Felhasználási módja ezer is lehet. Köszönhetően annak, hogy az összetétele csupa olyan alapanyagból áll, amit a világ bármely részén könnyen beszerezhetünk, hiszen a konyhák alapvető ízeiről van szó. Úgy, mint petrezselyem, koriander, fokhagyma, hagyma, olaj és fűszerek. Elkészítése pofonegyszerű. Kitűnő halakhoz, sültekhez, grillezett zöldségekhez, sajtokhoz, salátákhoz, de akár csak úgy, chips-ekhez mártogatósként, vagy egy szelet ropogós kenyérhez is kínálhatjuk. Jó szívvel ajánlom ezt a friss és nagyon üde mártás, szinte mindenhez.
Hozzávalók:
- 1 cs. petrezselyem
- 1 cs. koriander
- fél fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 2 ek vörösborecet
- nagy csipet só, bors
- csipet chilipehely
- 1 dl jó minőségű (olíva)olaj
Elkészítése:
Minden hozzávalót tegyünk egy aprítógépbe és alaposan zúzzuk össze, egészen amíg pépes állagú nem lesz. Amikor levesszük a gép tetejét, azonnal meg fog csapni az a csuda friss és intenzív zöldfűszer illat, ami annyira jellemző erre a mártásra!
Jó étvágyat hozzá!