Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Mézes Mackó és a svédgomba

(emléktöredék és recept)

2017. augusztus 09. - Heni süt neked

Emlékszem, amikor rendszeresen a belvárosba jártunk anyámmal és nagyanyámmal flangálni, kirakatokat nézni, olykor vásárolni (mintegy csajos programként). Mint az orgonasípok vonultunk mi hárman: nagyi a legkisebb (153 cm), utána anyu (163 cm) és aztán én, aki gyerekként is elég magas voltam, hamar elértem a 173 cm-t. Ez a program hosszú-hosszú évekig csak a miénk volt.Gyerekkoromtól felnőtté válásomig. Utunk során mindig betértünk a Kígyó utcai Mézes Mackóba. Akkoriban ez fogalom volt. Csak itt lehetett banán (és narancs, de az nem volt jó) turmixot kapni, és minden olyan hidegkonyhai csodát, amit máshol sehol. Aszpikos cuccokat, sonkás hasékat (az olyan, mint a hájas tésztás masni, csak töltve volt hol húskrémmel, hol sajttal, hol sonkakrémmel), mindenféle salátákat, kaszinótojást, halkrémes csodákat, kaviáros szendvicset és persze SVÉDGOMBÁT. Mindezt elvitelre, de ottfogyasztással is, bár erre igencsak szűkös hely volt a fal melletti pultoknál. A lényeg, hogy megfizethető volt egy-egy finomság, különlegesség elfogyasztása bárki számára. Járt ide mindenki, fodrászkisasszony, irodista, trafikos, kétkezi munkás és neves művészek is.

Külön volt egy kávé sarok, ahol anyámék elmondása szerint mennyei kávét lehetett inni. Különleges italválasztéka is volt, ami akkoriban nagy szó volt, mert ezen kívül max. csak külföldön lehetett márkás italokhoz hozzájutni. Itt lehetett hidegtálakat rendelni házhozszállítással olyanoknak, akik pl.  partyt (!) rendeztek - ne feledjük késő 70-es, korai 80-as évekről beszélünk - ezek főleg pártfunkcionáriusok, akkori vezetők, igazgatók, illetve jól menő zöldségesek, autószerelők, tehát maszekok feleségei voltak. 

pjimage_2.jpg

De térjünk vissza a svédgombára: méltánytalanul elfeledett, kitűnő salátáról van szó, ha valaki nem tudná. Pikáns paradicsomkrémes, fokhagymás, citromos szószban megpihegnek a hagymán megdinsztelt gombaszeletek. Ez kérem a svédgomba. Míg a franciasaláta, a majonézes burgonyasaláta vagy épp a tojássaláta tartja magát még mindig, hosszú évtizedek óta a sikerlistán, addig a svédgombának leáldozott, érthetetlen módon. EDDIG!

Tessék újból felfedezni! Ne csak az emlékeinkben éljen, érezzük újból a mennyei zamatát. Elkészítése pofonegyszerű, íze csodás. Mi állhat a siker ismételt útjába hát? Semmi!

Itt a recept, tessék kipróbálni! Higgyetek nekem, függést okoz :) Hajrá svédgomba!!!

sved_gombasalata.JPG

Hozzávalók:

  • 35 dkg csiperke
  • 2 dl passzírozott paradicsom (üveges)
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • 1 fél citrom leve és héja
  • csipet cukor vagy ennek megfelelő édesítő
  • 1 babérlevél
  • olaj

sved_gombasalata2.JPG

Elkészítése: 

Vágjuk laskára a hagymát és olajon dinszteljük meg. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a felszeletelt gombákat. A fokhagymát reszeljük bele, adjuk hozzá a babérlevelet. Öntsük nyakon a paradicsom sűrítményekkel, reszeljük bele a citrom héját, majd nyomjuk bele a levét is, hintsük meg a cukorral, majd főzzük puhára fedő alatt az egészet. Elkészültünk! Kész az isteni svéd gombasalátánk, amit hidegen, friss péksüteménnyel kínáljunk!

Köszönet: Amigo, a mi gombánk

Jó étvágyat és gyakori elkészítést kívánok! :)

sved_gombasalata1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr912730570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása