Ismerős az az érzés, amikor beleharapsz egy isteni csigába, kívülről ropogós, belül mennyeien foszlós,lágy és puha a tészta? Amikor elönti az összes ízlelőbimbódat az az érzés, hogy: IGEN! Ez az! A totális harmónia. Az édes fahéj, a pikánsan savanykás, de mégis édes áfonya zamata. A krémessé sült cukros fahéj ragad a szád szélén, miközben az áfonya kis gömböcskéi melegen robbannak szét, ahogy rájuk harapsz, és kifolyik az a már-már buja lé belőlük, amit azonnal felszív a tészta puha textúrája.
Na, kérem. Itt van, megtaláltad. Ez az a süti, amit ízlelni, falni akarsz. Amiből egy sosem elég. Ami a mennybe repít még akkor is, ha a napod nem éppúgy sikerült ahogy szeretted volna, és eufóriává fokozza azt a napod, amikor úgy érzed, hogy ma minden sikerült. Kihagyni lehet. DE MINEK????
Hozzávalók:
- 2 dl tej - lm diétában lm tej vagy magtej
- 1 dl növényi olaj
- 1 ek cukor
- 1 zacskó száraz élesztő (7gr)
- 60 dkg liszt - gm diétában Schar mix
- 1 db tojás
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg vaj (olvasztva)
- 2-3 ek őrölt fahéj
- 20 dkg friss áfonya
- 15 dkg cukor a töltelékhez - vagy ennek megfelelő édesítő
Elkészítése:
Keverjük össze a langyos tejet az olajjal és a cukorral, valamint a száraz élesztővel. Kb. 1-2 percet hagyjuk pihenni. Most jöhet a liszt, tojás és a só. Keverjük össze, dolgozzuk ki a tésztát és hagyjuk kelni kb. egy órát meleg helyen (pl. tegyük napos helyre) a konyharuhával lefedett tálban.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Ha szépen megkelt, tegyük egy belisztezett nyújtódeszkára és szépen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Most kenjük le az olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukorral elkevert fahéjjal és az áfonyával. Tekerjük fel óvatosan és szorosan, hogy ne potyogjanak ki a szemek. Vágjuk fel az így kapott hengert egy recés késsel (így könnyebb szelni) 2-3 cm széles korongokra. Tegyük egy kivajazott, kilisztezett tepsibe egymás mellé a csigákat, de ne szorosan, mert még rákelnek. Hagyjuk újabb 20 percre pihenni őket. Kenjük le a maradék olvasztott vajjal a tetejüket. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt meg is sül. Akkor jó, ha szép aranybarna a színe, és ropogós a teteje.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni. A nap végén, ha újból megkívánjuk és még marad, akkor egy bögre tejjel isteni vacsora ez a csodás sütemény.
Jó étvágyat!