Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Kel saláta, pirított csicseriborsóval

2017. augusztus 23. - Heni süt neked

Ez egy olyan saláta, amit az is jóízűen fogyaszt el, aki igazából nem egy saláta evő típus. Fűszeres, izgalmas ízek, roppanós állag, kicsit pikáns fanyarság, enyhén savanykás ízvilág. Összességében krémes, mégis roppanós ez a saláta. Különleges, de mégis olyan, mintha már rég ismernénk ezt az aromát. Érdemes kipróbálni egy meleg nyári napon. Kitűnően passzol hozzá egy pohár jéghideg sör.

Különlegesen ajánlom az ételallergiásoknak, hiszen nincsen benne se laktóz, se tojás, se glutén.  De nem ettől finom. Ez csak előny...

kel_salata_piritott_csicseriborsoval_1.jpg

Hozzávalók:

  • 0,5 kg leveles kel (kale) vagy friss, zöld kelkáposzta levelek
  • 1 doboz csicseriborsó
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek Tandoori masala fűszerkeverék
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek tahini (szezámmag krém)
  • 2 citrom leve
  • 2 ek méz
  • só,bors
kelkaposzta_salata1.jpg
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
A lecsöpögtetett csicseriborsót tegyük egy keverőtálba, öntsük nyakon egy evőkanálnyi olajjal és szórjuk meg a masala keverékkel. A fokhagyma gerezdeket héjastól tegyük a tepsibe, kevés olajjal ezeket is kenjük le, tegyük mellé a fűszeres csicserit szétterítve. Toljuk a sütőbe 25 percre, amíg a fokhagyma krémesre megsül, és a csicseriborsó ropogós nem lesz. Vegyük ki a sütőből.
kelkaposzta_salata2.jpg
A fokhagymát nyomjuk ki a héjukból. Tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a tahinit, a citromlevelet, a mézet. Sózzuk, borsozzuk. keverjük össze alaposan, finom, krémes állagúra. Ezzel elkészült az öntetünk.  

A kel leveleit forrázzuk le és hagyjuk pár percig puhulni. Öntsük le a vizet róla, és öblítsük át jéghideg vízzel, hogy ne főjön tovább. Vágjuk nagyon darabokra (tépkedhetjük is!). Tegyük egy nagyobb tálba, kevés olívaolajjal és citromlével öntözzük meg. Keverjük össze. Öntsük rá a salátaöntetet és forgassuk jól át! 

Tálaláskor szedjük ki egy nagyobb lapos tálba és öntsük a tetejére a ropogós csicseriborsót.

A legjobb azonnal tálalni, de hűtőben is eláll még pár napig, akár. 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6612667557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.08.24. 15:27:18

Én az USA-ban szerettem meg a fodros kelt, ott a déli konyha szerves része. De megint az a kérdésem, mint a portobellóval: hol kapsz ilyet itthon?

Attilajukkaja 2017.08.24. 15:44:42

@Heni süt neked:
Köszi! Sokat "segítettél". :o(

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2017.08.24. 15:46:05

@Attilajukkaja: én a Lehelen vettem. Van ott több olyan termelő is, akik "különlegességet" árulnak. De a Fény utcain is találsz ilyet.

Attilajukkaja 2017.08.24. 16:08:05

@Heni süt neked:
"én a Lehelen vettem"
Na ez már mond valamit! :o)
Néha elnézek a Lehelre, de még nem láttam ilyet. Majd jobban figyelek. A Fény utcai piacra viszont hetente járok, de még soha nem láttam fodros kelt! Mángoldot, római salátát már igen, de fodros kelt nem. Lehet azért, mert nem szombaton, a csúcsban járok le?
süti beállítások módosítása