Néha olyan jólesik egy gyrost vagy egy döner kebabot megenni az utcán. Bár nem igazán lehet kulturáltan enni, folyik mindenhol, és hallani olykor egy-két elrettentő sztorit is, hogy a hús miből van, de amikor megkívánom, akkor ezekkel nem igazán törődöm. Eddig. De mióta otthon is elkészítettem, nem vágyom már a street food megoldásra. A házi döner szendvics mennyei, olyan ízesítéssel készítem, ahogy mi szeretjük, úgy fűszerezem, ahogy a mi ízlésünknek megfelel (csípősen) :).
Az én verzióm csodás pácolt sült húsból készül, guacamolét teszek bele, lilahagymát, paradicsomot, fokhagymás joghurttal öntöm nyakon és a tüzesség miatt Sriracha szószt is. Hát ilyen az én isteni dönerem!
Hozzávalók:
Páchoz (előkészítés)
- 1 nagy csirkemell filé
- 1 doboz natúr joghurt - lm diétában lm joghurt
- fél citrom leve
- 0,5 dl olaj
- só, bors, római kömény, kurkuma, fahéj, csipet fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
Összeállítás (döner kebab)
- tortilla lapok - gm diétában kukorica tortilla
- sült csirkemell csíkok
- lilahagyma
- paradicsom
- guacamole
- (fokhagymás) joghurt - lm diétában lm joghurt
- Sriracha szósz - opcionális csípős szósz
Elkészítése
előkészítés, pácolás:
A csirkemell filét szeletekre vágjuk, majd félbe, hogy ne óriási, hanem közepes darabokat kapjunk. Ha vékonyra sikerül, akkor oké, ha kicsit vastagabb, akkor érdemes kicsit kiklopfolni.
Egy nagyobb keverőtálba összekeverjük a joghurtot, a citrom levét, az olajat és a fűszereket. Alaposan beleforgatjuk a húsdarabokat, majd folpackkal lefedve betesszük min.1 órára, de leginkább egy éjszakára a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Másnap egy enyhén kiolajozott tepsiben 200 fokon 40 percig sütjük.
Döner kebab összeállítása:
A tortilla lapot a gázrózsa felett kissé átpirítjuk (mindkét oldalán 1-1 perc max.). A közepére helyezzük a guacamolét, majd rátesszük a sült csirkemell darabokat. Paradicsomot és hagymát teszünk rá, majd a fokhagymás joghurttal megkenjük a tetejét. Végül, ha szeretjük, ha egy kis tűz is van az ételünkben, akkor egy kevés Sriracha szósszal öntözzük meg. A tortilla két végét felhajtjuk, majd feltekerjük az egészet. Így nem fog kifolyni a szósz a tésztából!
Jó étvágyat!