Ha már a jó sorsunk és a szerencsénk úgy hozta, hogy mindenféle izgalmas, és különböző fokozatú kapszaicin tartalmú chili paprikákat kaptunk, akkor ott a késztetés, hogy valami csudát készítsünk. Így lesz belőle például ez a markáns, mégis gyümölcsös, extra csípős chiliszószunk. A csípősségét mi határozzuk meg, hiszen a hozzáadott chilik minősége és mennyisége adja az erejét. Tehát kevesebb chilivel lágyabb aromát kapunk.
Na, tehát ezek az alapanyagok:
Hozzávalók:
- 1 kg kápia paprika
- 2 hüvelykujjnyi gyömbér
- 8 nagy gerezd fokhagyma
- 10 db különböző erősségű chilipaprika vagy 4-5 db Scotch Bonnet
- 1,5 dl almaecet
- 3-4 nagy csipet só
- 5 dkg cukor vagy méz
- 3 ek keményítő
Tipp: használjunk gumikesztyűt, mert nagyon kellemetlen. ha a csípős cucc a szemünkbe, vagy arcunkra kerül
Elkészítése:
Csumázzuk ki a kápiákat, és kockázzuk fel. Tegyük késes aprítóba, és egész finomra aprítsuk fel. Majd jöhet a gyömbér, a fokhagymák és a chilik, szintén egész apróra vágva a gépben. Az egészet tegyük egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy alaposan ellepje, majd főzzük 10-15 percet, közben sózzuk, adjuk hozzá az ecetet és a cukrot. A keményítőt keverjük ki egy kevés vízzel és adjuk a szószhoz. Újabb 5 perc forralás után el is készült a fényes, kellő sűrűségű és csípős chilink.
Sterilizált üvegekbe töltjük és fejük tetejére állítjuk legalább 10 percre. Így garantált a tartóssága.
Használjuk bátran mindenbe, amihez úgy gondoljuk, hogy épp passzolna!
Jó étvágyat! - Az ötletért köszönet Kaldeneker Györgynek!