Ebben az időben kell valami melengető étel, ami tartalmas, mégsem nehéz, kicsit jobb kedvre derít és még át is melegít. Az olaszoknak van egy csodás ilyen zöldséglevesük, a minestrone. Tulajdonképpen nekünk is van hasonló, amit zöldségragu levesnek hívhatnánk. A lényege, hogy minden finom zöldség belekerül, friss, könnyű, mégis tartalmas a sok összetevőtől. Az alap egy paradicsomos, zöldséges leves, amit aztán mindenki a maga szája íze szerint tölt meg. Így került az én mindent bele levesembe brokkoli, zöldbab, krumpli, paradicsom, gomba, fehérbab, hagyma, fokhagyma és egy kevés tészta. De ahogy írtam, mindenki azt tesz bele, amit akar, amit szeret.Hogy őszinte legyek, engem ismét a hűtő és a spájz tartalma inspirált. Miután ráakadtam a brokkolira, a gombára a hűtő zöldséges rekeszében, azonnal tudtam, hogy ebből valami nagyon finomságos leves fog kerekedni. Így is lett.
Pikk-pakk elkészül és egy hétköznap tökéletes ebédje/vacsorája lehet.
Hozzávalók:
- 25 dkg zöldbab
- 1 doboz fehérbab konzerv
- 3-4 db paradicsom
- 1 ek paradicsompüré
- 3-4 fej gomba
- 1 nagyobb krumpli
- 5-6 brokkoli rózsa
- 1 maroknyi tészta - itt szarvacska, de bármi lehet, pl. spagetti töredék - gm diétában gm aprótészta
- 1 fejvöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só, bors
- bazsalikom, kakukkfű
- olívaolaj
- 1,5 l zöldség alaplé
Elkészítése:
Az olajon futtassuk meg a nagyobb kockára vágott hagymát, adjuk hozzá a gombát, a fokhagymát, az összevágott paradicsomot és a paradicsompürét. Fűszerezzük, majd öntsük fel az alaplével. Ekkor jöhet a zöldbab,a levétől megszabadított fehérbab, a brokkoli, és végül a krumpli. Forraljuk fel, tegyük bele a tésztát, majd takaréklángon hagyjuk összefőni az ízeket és megpuhulni a tésztát és a zöldségeket. (Fejes káposzta, répa is simán belevaló, de az épp nem volt itthon.)
Kb. 25 perc alatt el is készül. Nyugodtan tunkolgassuk friss bagettel vagy kenyérrel, abszolút megengedett :)
Jó étvágyat!