Mint minden brownie, ez is egyszerű, ámde annál finomabb! Ez a változat kissé fel van turbózva, de csakis, hogy minden csokiimádó igényét kielégítsem :)
Tény, hogy ez egy igazi kalóriabomba, és az is tény, hogy picit időigényesebb (de csak picit), mindenesetre az eredmény mindent megér. Bűnözni ér, bűnözni jó. Mert ez a csábító sütemény valóban kihagyhatatlan. Merülj el az élvezetek tengerében ezzel a karamellás, dupla csokis brownie-val. Minden percét élvezni fogod :)
Hozzávalók:
Brownie
- 20 dkg vaj - lm diétában margarin
- 35 dkg cukor
- 5 dkg holland, natúr kakaópor
- 4 tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 15 dkg liszt - gm diétában Shar liszt mix
- ½ tk sütőpor
- nagy csipet só
- ½ tk őrölt fahéj
- 15 dkg étcsokipasztilla - vagy étcsoki felaprítva
- 1 maroknyi dió
Karamell (lm diétában elhagyható)
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 ek víz
- nagy csipet só
- 25 dkg sűrített tej
Csokis máz
- 6 ek vaj - lm diétában margarin
- 4 ek holland, natúr kakaópor
- 2 ek méz
- 1 tk vanília esszencia
- 15 dkg porcukor
- 2-3 ek tej - lm dietaban pl. natúr magtej
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Sütőpapírral béleljünk ki egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat. Kezdjük el a brownie tésztájának összeállítását: a vajat, a kakaóport, cukrot egy kézi mixerrel keverjük kb. 2 percig egy tálban. Utána egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vanília esszenciát. Egy másik keverőtálban mixeljük össze a lisztet, sütőport, sót, és a fahéjat. Keverjük alaposan össze. Most jöhet a csokipasztilla, a felezett dió (ezekből hagyjunk a díszítéshez egy keveset). A száraz alapanyagokat keverjük alaposan össze a nedvessel, majd öntsük bele a tepsibe. Tegyük a sütőbe és süssük 30-35 percig. Ha kész, hagyjuk 5 percig pihenni, majd egy evőpálcikával, vagy egy fakanál végével szurkáljuk meg a tésztát.
A karamell öntetet készítsük el addig. A felsorolt alapanyagokat egy magas falú tejforralóban, vagy más edényben. Először a vajat olvasszuk meg, aztán jöhet a cukor, a víz. Ha felolvadt, akkor jöhet a só, és végül a sűrített tej.
Az enyhén kihűlt lyukacsos tésztára öntsük a karamell szószt, kenjük szét rajta egy tortakenővel (egy keveset tegyünk ebből is félre a díszítéshez). tegyük hűtőbe 1 órára vagy a fagyasztóba 30 percre, hogy a karamell meg tudjon szilárdulni. Ezalatt a csokimázat is elkészíthetjük:
A vajat, kakaóport, mézet, vaníliát keverjük össze egyneművé. Adjuk hozzá a porcukrot, a tejet és alaposan keverjük össze habosra, krémesre. Ha a megadott 2 ek tej kevésnek tűnik, nyugodtan adjunk hozzá többet, de fontos, hogy apránként, nehogy túl híg legyen.
Amint kivettük a hűtőből a brownie-t, rákenhetjük a csokimázat, megszórhatjuk a maradék csokipasztillával és dióval. A legtetejét pedig csíkozva öntözzük meg a karamell maradékával.
Azonnal tálaljuk, de a hűtőben kissé megdermesztve is tálalhatjuk. Ki hogy szereti.
Jó étvágyat hozzá!