Kelbimbó. Lehet szeretni és nem kedvelni. Van, akinek kissé kesernyés az íze, ezért nem szereti.
Színt vallok: ÉN IMÁDOM A KELBIMBÓT. Levesnek, főzeléknek, sütve, főzve, rakottan, köretnek, főételnek, BÁRHOGYAN. De ha már választanom kell, hogy mi a favorit, akkor azonnal ezt a receptet mondanám. Ropogós, puha, és nagyon finom. Kellemes keleties ízvilág, fűszeres, cseppet édes aroma. Összességében különleges, tökéletes ízek. Nagy kedvenc lehet, ha elkészíti valaki. Laza ebéd vagy vacsora kitűnő főszereplője. Köretnek is kiváló, de esti nassként a tv előtt is mennyei.
Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- 2 ek teriyaki szósz
- 1 ek szójaszósz - ebből kapható gm változat is!
- 1 ek méz
- 1 ek szezámolaj
- 1 tk sriracha (csípős szósz) - oprcionális
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Szedjük le a külső, sárga és esetleg sérült leveleit a kelbimbónak, majd vágjuk le az alját. Vágjuk félbe a darabokat és tegyük egy tálba. Öntsük rá a hozzávalókat,majd keverjük jól át, hogy teljesen befedjen minden kelbimbó darabot.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük, majd rendezzük szépen el, hogy mindegyik szem külön-külön feküdjön, hogy jól meg tudjon sülni. Süssük 15 percig, majd fordítsuk meg a kelbimbókat, hogy minden oldaluk egyenletesen átsüljön. Újabb 15 percig pirítsuk, amíg aranybarna és ropogós lesz. Ezzel el is készült a csodás, sült, fűszeres kelbimbónk.
Jó étvágyat hozzá!