Így ebben az őszi, hűs időkben vágyunk a kényeztető finomságokra. Amikor bevackolunk a kedvenc sarkunkba, amikor jólesik egy pohár tea vagy forralt bor (igen, már itt az ideje), egy jó könyv, egy jó (bakelit) lemez, no és ez a süti, és máris úgy érezzük, hogy mit nekünk borongós ősz, amikor itt van nekünk minden, ami egy kellemes délutánhoz vagy estéhez szükséges. Ebben az időben még a gyümölcsök is beöltöznek. Most épp pizsibe. Ez a desszert egy könnyed, kicsit furmányos (mert meglepetés vár benne), mennyei ízű gyümölcsös sütemény. Könnyű elkészíteni és nagyon látványos. A siker garantált. Az élvezet maradandó.
Hozzávalók:
- 4 db körte
- 7 dl víz
- 3 dl vörösbor
- 15 dkg cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
- 3-4 ek méz
- 1 citrom
- 2-3 fahéj rúd
- 4 db szegfűszeg
- 1 rúd vanília kikapart héja
- 1 cs. leveles tészta - gm diétában gm tészta
- 5-10 dkg étcsoki
- 1 db tojás
Elkészítése:
Hámozzuk meg a körtéket úgy, hogy a száruk rajtuk maradjon. Az aljukat vágjuk le (hogy meg tudjanak állni) és egy éles késsel alulról vágjuk ki a magházukat, ezzel egy kis odút képezve. Egy edénybe tegyük a vizet, bort, cukrot, citromot, fahéj rudakat, szegfűszeget és vaníliát. Melegítsük fel ezt az elegyet addig, amíg a cukor felolvad a lében. Ekkor tegyük bele a körtéket és főzzük őket kb. 15 percig, amíg megpuhulnak, de még tartják a formájukat.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Vegyük ki a körtéket és hagyjuk kissé hűlni. Vegyük elő a leves tésztát és az egyik részéből vágjunk egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével akkora darabokat, ami befedi a körték alját úgy, hogy kicsit fel tudjuk hajtani az oldalára. Ezután a tészta maradék részét vágjuk fel hosszanti csíkokra, kb. 1 cm szélesben.
A langyos körték alsó odújába tegyük az apróra vágott csokidarabokat. Fedjük le a kerek tésztával, hajtogassuk fel a túl lógó részeket a körték oldalára. Most tekerjük körbe a tészta csíkokkal a körtéket. Tegyük sütés előtt 10 percre a fagyasztóba. Ha kivettük, kenjük le az egészet a felvert tojással és tegyük az előmelegített sütőbe 25 percre, amíg szép aranybarna lesz a leveles tészta.
Szórjuk meg porcukorral és már tálalhatjuk is. (Porcukor nélkül is csodás!)
Amikor szétvágjuk a körténket, szépen ki fog folyni a megolvadt csoki, miközben a ropogós tésztában megbújik a fűszeres, édes körte. MENNYEI!
Tipp: A megmaradt fűszeres levet fel tudjuk használni forralt bor készítésére. Annyi a dolgunk csak, hogy felöntjük még borral!
Jó étvágyat!