Ne tessék megrettenni attól a jelzőtől, hogy vegán. Igen, tény, hogy semmi állati eredetű cucc nincs benne, de van olyan fűszeres, pikáns, csípős (ha úgy akarod), mint az eredeti változata. Arról már ne is beszéljünk, hogy színei, illata és íze mámorító. Az ősz jelenik meg a tányérunkon, és a szánkban az ízek is teljesen azt érzékelik. Hiszen a sütőtök, a fűszerek mind ebbe az irányba mutatnak.
Érdemes elkészíteni azoknak, akik nyitottak az új dolgokra, akik - habár nem vegák ill. vegánok - mégis élvezik olykor a húsmentes kosztot, pláne ha ilyen ízletes. Meg kell mondjam, ez most nem csak mezei hazabeszélés, hanem az igazság, a csupasz igazság maga. Érezz rá az ízére, edd magában vagy akár rizzsel, kukoricával, a lényeg, hogy élvezd ezt a csodás ételt, amit nyugodtan és bátran hívhatunk chilinek!
Hozzávalók:
- egy közepes (sonka) sütőtök nyeles része
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db piros kaliforniai paprika vagy kápia
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz paradicsom konzerv (aprított paradicsom)
- 1 doboz fekete bab konzerv
- só, bors
- 1 tk cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 1 tk őrölt édeskömény
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 kis darab gyömbér (reszelve)
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 db chilipaprika - opcionális, de erősen ajánlott (sic!)
- 3 dl víz
- kevés olaj
Elkészítése:
Pár csepp olajon megpirítjuk a meghámozott és kockákra vágott sütőtököt. Azért jó a nyeles részét használni, mert abban nincs mag. (Az alsó, kerek részét félbevágva használjuk fel, mint sült tök.) Ha megpirult és meg is puhult, akkor szedjük ki egy tányérra. A serpenyőbe öntsük újabb kis mennyiségű olajat és forrósítsuk fel. Tegyük bele a felkockázott hagymát, fokhagymát dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott paprikákat és a chilit felszeletelve. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg a fűszerekkel. Pirítsuk össze őket. Most jöhet a paradicsom és a bab. A paradicsom dobozát öblítsük át 3 dl vízzel, és adjuk a zöldséges keverékünkhöz. Fedő nélkül közepes lángon főzzük addig, amíg a levének nagy része elfő és egy sűrű, ízes ételt chilit kapunk. Természetesen, ha szaftosabban szereted, akkor fedő alatt főzd, így nem párolog el a leve. Ha elkészült adjuk hozzá a sült tököt, keverjük bele és már kész is a mennyei, fűszeres, tipikusan őszi ételünk.
Jó étvágyat!