Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Isteni kacsamell, áfonyás öntettel

2017. október 17. - Heni süt neked

Szóval az úgy volt, hogy a barátnémtól kaptam egy szép kacsamellet, ami végül a fagyasztóban landolt. Pár napja úgy döntöttem, hogy ideje átnézni mi lapul a hűtő/fagyasztó mélyén, nem árt tudni. Ekkor bukkantam erre a csodás darab húsra. Azon nyomban tudtam, ebből ropogós bőrű, roséra sült kacsamell lesz, akárki meglátja! Miután ez nem egy túl könnyű étel, azt találtam ki, hogy salátaágyra ültetem és készítek hozzá egy csudafinom áfonyás dresszinget. 

Ilyen lett:

ropogos_kacsamell3.jpg

Hozzávalók:

  • 1 szép kacsamell
  • só, bors

a salátához:

  • vegyes saláta (ebben rukkola, madárbegy, endívia)
  • pár szem koktél paradicsom
  • 1 db (piros) jalapeno - opcionális

az öntethez:

  • 1 rész áfonyalekvár
  • 1 rész vörösbörecet
  • 3 rész olaj
  • csipet só, bors

ropogos_kacsamell.jpg

Elkészítése:

A kacsa/liba sütésének egyik alapszabálya az irdalás. Ennek fontossága, hogy a bőr alatt lévő nem kevés zsír ki tudjon sülni. Vagdossuk be átlósan, majd a másik oldalról is ugyanígy. Nagyon fontos, hogy csak a bőrt és a zsírt vágjuk be, semmiképp ne érjük a húsrészt, mert akkor kiszárad a hús. A második alapszabály, hogy NE fűszerezd túl! Vagyis alaposan sózd,borsozd, de más nem kell! Ha ezzel is megvagy, akkor a bőrével lefelé tedd egy felforrósított serpenyőbe (nem, nem kell alá zsiradék!), és hagyd sülni 4-5 percig. Ekkor már vedd vissza közepesre a lángot, hogy ne égjen meg se a hús, se a kisült zsír! 3-5 perc után jöhet a másik oldal, ugyanennyi időre. SOHA ne használj villát, illetve soha ne szúrd a húsba, mert akkor az értékes szaftok kijönnek, és kiszárad a hús!  Érdemes többször megforgatni a húst, így egyenletesen sül, a bőrös rész ropogós, a húsos rész pedig jó sült lesz, ugyanakkor belül szaftos, rosé. Vegyük ki a serpenyőből és tegyük egy tányérra, ahol hagyjuk hogy pihenjen kb. 10 percig. Ennyi idő alatt bőven elkészül a salátánk és az öntetünk egyaránt.

A salátához egy zacskó vegyest vettem. Ezek előre meg vannak mosva, fel vannak szeletelve és az ár-érték arányuk is kedvező. Általában nagyobb szupermarketekben 250 Ft körüli árban vannak. Egy ilyen 100 gr-os cucc 2 embernek bőven elég.

ropogos_kacsamell2.jpg

Öntet: a legpraktikusabb, ha veszünk egy kisebb befőttes üveget és abba tesszük a dresszing összes alapanyagát. Lezárjuk az üveg tetejét és jó alaposan összerázzuk. Ennél jobban, gyorsabban, tisztábban nem tudnánk elkészíteni. 

A kacsamellet szeleteljük fel. A lét, amit ez idő alatt engedett, ezt a mennyei mannát öntsük majd a salátára!  A tányérra tegyünk a salátából, dobjuk rá a félbevágott koktél paradicsomokat, tegyünk rá 3-4 szeletet a húsból és öntsük nyakon az egészet a dresszinggel. Ha szeretjük a tüzes dolgokat, akkor jöhet a jalapeno felszeletelve az egész tetejére. 

A kisült zsír maga a csoda. Puha, friss kenyérre, vagy akár pirítósra kenve, vagy főtt krumplira öntözve isteni. Semmiképp ne öntsük ki!

Jó étvágyat!

ropogos_kacsamell4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3213000588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása