Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Szárzeller krémleves

2017. november 15. - Heni süt neked

Bevallom: levesfüggő vagyok. Lelkesedem, rajongok érte. Minden fajtájáért (kivétel az édes levesek). Szeretem a krémes csodákat, a raguleveseket, az egyszerű zöldségleveseket, és természetesen a mennyei húsleveseket is. Sőt a csurgatott tojást levest és még a köménymag levest is!  Szeretem a textúrájuk milyenségét és különbségeit. Tél idején a leves felmelegít, melegen tart, táplál. Olyankor még jobban szükségem van egy adag levesre, minimum 2 naponta. 

Ez a krémes finomság egy zellerkrém leves, csak épp nem a gumójából, hanem a szárzeller fajtából készül. Roppanós, friss, üde és ízekben gazdag, telített. A cseppnyi citromlé életre kelti a tejszínes ízt, amit a kesudió kölcsönöz neki, ezzel bolondítva meg, amikor szétturmixolva egybeolvad a zeller ízével. Ezzel a megoldással laktózmentes és vegán étrend követői is fogyaszthatják.

20 perc alatt kész

szarzellerkrem_leves_1.jpg

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • fél fej hagyma
  • 1 ek citromlé
  • 1 csomag szárzeller
  • só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 csomag petrezselyem
  • 5-10 dkg kesudió
  • 7 dl víz

szarzellerkrem_leves2.jpg

Elkészítése:

Melegítsük fel az olajat egy közepes lábosban. Dobjuk rá felszeletelt hagymát és pirítsuk kb. 2 percig, amíg egy kis színt kap és karamellizálódik. Öntsük rá a citromlevet és keverjük össze. Vegyük alacsonyabbra a hőt és adjuk hozzá a darabokra  felszeletelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, és dobjuk rá a szétnyomkodott fokhagymát is. Pároljuk az egészet tovább kevergetés mellett 5-7 percig. Ekkor vegyük vissza nagylángra a hőt, adjuk az eddigiekhez a felvágott petrezselymet, a kesudiót, valamint a vizet. Jól keverjük össze, fedjük le a lábast, és főzzük még úgy kb. 5 percig a levesünket. Egy botmixerrel pürésítsük egészen addig, amíg teljesen sima, krémes állagú nem lesz.

Hidegen és melegen is tálalható, de ebben az évszakban sokkal jobban esik melegen. 

Tálaláskor minden adag tetejét locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, frissen őrölt borssal és egy kevés friss zöld salátával, ez esetben madárbeggyel. Ha tartalmasabbá akarjuk tenni, akkor krutonnal is megszórhatjuk. 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3712270674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása