Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedjetek. Hidd el, jó cimbik lesztek. Olyan ízek vannak benne, olyan harmonikus aromák, amik mind elkötelezett hívekké tesznek majd. Csak készítsd el egyszer, rákattansz.
A tokány egy pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Az igazi tokány lelke a bors. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barnás színű.
A hentes tokány csemege uborkával teszi különlegessé a sima tokányt. Ezzel gazdagítja az étel ízét, zamatát. Bár nem szokás, de én egy csipet fűszerpaprikát és fokhagymát is tettem bele, csak az ízéért :)
De lássuk, miről is beszéltem eddig:
Hozzávalók:
- 50 dkg sertés comb
- 15 dkg húsos, füstölt szalonna
- 20 dkg csemege uborka
- 20 dkg (barna) csiperke
- 1 ek zsiradék
- só, sok frissen őrölt fekete bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejföl - lm diétában lm tejföl
- 4 dl alaplé vagy víz
- erős paprika - opcionális
Elkészítése:
A zsiradékon pirítsuk meg a felkockázott füstölt szalonnát, süssük ki teljesen a zsírját. Dobjuk rá a felcsíkozott sertéshúst (én most olyan emberes csíkokra vágtam), sózzuk, szórjuk meg bőven borssal, adjuk hozzá a szétlapított fokhagymát és pirítsuk össze alaposan az egészet. Öntsük fel alaplével, vagy sima vízzel. Annyit, hogy épp ellepje. Forraljuk fel, majd jöhet a felszeletelt gomba, valamint a csíkokra vágott uborka. Fedjük le az edényt és lassú rotyogás mellett főzzük kb. 45 percig, vagy amíg a hús omlósan puha, a szaft sűrű és zamatos lesz . Legvégül tejföllel keverjük össze, ezzel adva meg a végső, pikáns aromáját a hentes tokánynak.
Tálaláskor kínálhatjuk rizzsel, tört krumplival, krumplipürével vagy akár tésztával is.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.
Sőt!
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!