Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Emlékszel még a hentes tokányra?

2017. november 29. - Heni süt neked

Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedjetek. Hidd el, jó cimbik lesztek. Olyan ízek vannak benne, olyan harmonikus aromák, amik mind elkötelezett hívekké tesznek majd. Csak készítsd el egyszer, rákattansz. 

A tokány  egy pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát.  Az igazi tokány lelke a bors. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barnás színű. 

A hentes tokány csemege uborkával teszi különlegessé a sima tokányt. Ezzel gazdagítja az étel ízét, zamatát. Bár nem szokás, de én egy csipet fűszerpaprikát és fokhagymát is tettem bele, csak az ízéért :)

De lássuk, miről is beszéltem eddig:

hentes_tokany2.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertés comb
  • 15 dkg húsos, füstölt szalonna
  • 20 dkg csemege uborka
  • 20 dkg (barna) csiperke
  • 1 ek zsiradék
  • só, sok frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejföl - lm diétában lm tejföl
  • 4 dl alaplé vagy víz
  • erős paprika - opcionális

hentes_tokany1.jpg

Elkészítése:

A zsiradékon pirítsuk meg a felkockázott füstölt szalonnát, süssük ki teljesen a zsírját. Dobjuk rá a felcsíkozott sertéshúst (én most olyan emberes csíkokra vágtam), sózzuk, szórjuk meg bőven borssal, adjuk hozzá a szétlapított fokhagymát és pirítsuk össze alaposan az egészet. Öntsük fel alaplével, vagy sima vízzel. Annyit, hogy épp ellepje. Forraljuk fel, majd jöhet a felszeletelt gomba, valamint a csíkokra vágott uborka. Fedjük le az edényt és lassú rotyogás mellett főzzük kb. 45 percig, vagy amíg a hús omlósan puha, a szaft sűrű és zamatos lesz . Legvégül tejföllel keverjük össze, ezzel adva meg a végső, pikáns aromáját a hentes tokánynak.

Tálaláskor kínálhatjuk rizzsel, tört krumplival, krumplipürével vagy akár tésztával is. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt!

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

hentes_tokany.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1013390349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serivor 2017.11.30. 17:50:17

Létezik egy "Sobri szelet" nevű étel, ami annyiban rokon a hentes tokánnyal, hogy hasonló uborkás ragu van rajta, de a ragu tejfölös vagy tejszínes. Gyerekkoromban a kedvenc éttermi ételem volt, de később rá kellett döbbennem, hogy lényegében ismeretlen, kizárólag Kiskunfélegyházán készítették. (Sobri Jóska félegyházi betyár volt.)
Pár éve jártam arra, és nem találtam olyan éttermet, ahol étlapon lett volna, úgy látszik, elfelejtődött.
Hálás lennék, ha valaki közzé tenné a receptet (akár itt, kommentben is), ha egyáltalán van még olyan, aki ismeri.
süti beállítások módosítása