Tulajdonképpen ez egy szarvasragu, szarvas nélkül. Tudom, teljesen idétlenül és értelmetlenül hangzik. De az úgy történt, hogy nagyon megkívántam ezt az ízkombinációt, de hús nélkül. Egy lightosabb, könnyebb verzióra éheztem meg úgy, hogy az aromák megmaradjanak, az ízek domináljanak, és egy vadraguhoz hasonlatos ételt kapjak. Persze, nem olyan lett, mintha szarvas főtt volna benne, de a ragu része hibátlan lett, egy vega verzióban. Tökéletes aromák, pikáns zamatok, a gomba erdei, földes íze, az áfonya lekvár édessége, a sok fűszer és a zöldségek olyan harmóniában olvadtak eggyé, hogy még annak sem lehet egy szava sem, aki nagy húsevő. Mert ez a ragu egy egységes, isteni ízbomba.
Hozzávalók:
- 3-4 olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg déli tőkegomba
- 1 sárgarépa
- 2-3 zellerszár + zöldje
- 1 babérlevél
- 2 szem borókabogyó
- 2 szem szegfűbors
- só, bors
- 1mk kömény
- kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj
- 2 ek áfonyadzsem
- MonJardin Africa chiliszósz
- 1 dl vörösbor
- 1 dl víz
Elkészítése:
Az olajon pirítsuk le a felaprított hagymát, a fokhagymát, a kis kockákra felvágott zellerszárakat, a répát. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük, majd öntsük fel a vörösborral. Pároljuk át, majd jöhet a gomba. Forraljuk fel újból, adjuk hozzá a vizet, majd fedő nélkül süssük le annyira, hogy sűrű szaft keletkezzen. Legvégül adjuk hozzá az áfonyadzsemet.Keverjük jól össze, majd még egyet rottyantsunk rajta. Ezzel el is készült.
Köretként jó szívvel ajánlom a már-már elfeledett tejfölös dödöllét hozzá. Bár természetesen más is megteszi.
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.
Jó étvágyat!