Ha gyorsan szeretnéd meglepni a családod vagy önmagad egy ropogós édes finomsággal, akkor ez kell neked! Nagyon hamar elkészül, és amikor beleharapsz az első falatba, nem tudod abbahagyni. Laza állagú, ropogós, mégis foszlós tésztája teljesen elvarázsol. A vajas, cukros, fahéjas töltelék krémesen tölti ki a tésztát. Amikor sül, az egész lakást belengi a fahéj édes illata. Ez egy olyan édesség, amit bármikor össze tudunk dobni, percek alatt elkészül. Nagyon hálás süti.
Hozzávalók:
- 1 csomag félkész kelt tészta, pl. Dr. Oetker vagy Tante fanny - gm diétában pl. Mester leveles tészta
- 6 ek. vaj vagy margarin
- 6 ek. kristálycukor - vagy ennek megfelelő édesítő
- 2 ek. őrölt fahéj
- 3-4 ek. barna cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
Nagyon nagy szerencsénkre egyre többféle és egyre jobb minőségű félkész tésztákat lehet vásárolni. Ha sietsz, mindig jó szolgálatot tesz. Ha ráérősebb vagy, akkor dagassz nyugodtan tésztát! Megvan a varázsa.
De most az egyszerűség és a praktikum az első. Tehát lássuk, hogy készítsük el ezt a csodás sütit:
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Mielőtt dolgoznánk a tésztával, vegyük ki a hűtőből 30 perccel korábban. Majd terítsük ki (ne feledjük, alatta ott van a sütőpapír). Kenjük meg a szobahőmérsékletű 4 evőkanálnyi vajjal a teljes felületet. A cukrot keverjük össze egy evőkanálnyi fahéjjal és szórjuk meg a keverékkel a vajas tésztát. A vaj nem csak krémessé teszi, hanem rögzíti a cukros port. Nem fog kiszóródni, hanem jól beleragad. Most borítsuk az alsó részt a felsőre (a tészta felénél hajtsuk ketté). Kicsit nyomogassuk le a kezünkkel, majd egy derelye szaggatóval vagy egy éles késsel vágjuk hosszanti irányban kb. 1-2 cm-es csíkokra. Ekkora mennyiségből kb. 12 db csík jön ki. Ha kevesebb lesz, nem történik semmi. A receptek nincsenek kőbe vésve :)
Ha ezzel elkészültünk, a két végét kezdjük el csavarni ellentétes irányban, majd tekerjük össze, a széleit pedig nyomjuk alá.
Most a barna cukrot és a maradék olvasztott vajat keverjük össze a másik evőkanálnyi fahéjjal és szórjuk a kis csomók tetejére, mint valami morzsát. Ez adja majd meg azt a ropogós extra állagot, amitől még csábítóbb lesz a sütink. Tegyük be a sütőbe 15-20 percre, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Ezzel el is készült a csodás, szuper egyszerű fahéjas tésztacsomónk! Melegen (langyosan) kínáljuk. Egy pohár tejjel a tökéletesség érzését élhetjük át!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.