Nyáron egy kis pikáns, savanykás íz mindig jöhet. Legalábbis nálunk ez a mottó. Személy szerint rajongok az ecetes, tárkonyos levesekért, főként ha a különleges zamatát maguk a zöldségek adják, a tárkony már csak hab a tortán. Ez egy sűrű, tartalmas leves, egytálételként is fogyasztható (mondjuk egy meggyes pitét el tudok képzelni utána), azonban a sokféle zöldségtől egyáltalán nem lesz nehéz, nem puffaszt, egyszerűen csak gazdag ízvilágot ad egy tulajdonképpen pofonegyszerűen elkészíthető levesnek. Van ebben kérem szépen minden, ami nyáron megterem: zsenge zöldborsó, roppanós sárgahüvelyű zöldbab, egy-két rózsányi brokkoli, na és persze jó sok szeletelt barna csiperke. Nincs agyon fűszerezve, hagytam, hogy a saját ízei domináljanak, illetve a tárkony bolondítsa meg. A hozzáadott jó minőségű krinolin (mennyire elfeledett húsféle, és milyen kár érte) még teltebbé teszi, olyan kerek egésszé válik a leves íze. A végén egy pár csepp fehérborecet, és máris olyan pikáns lesz, hogy csak na!
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg szeletelt barna csiperke
- 25 dkg sárgahüvelyű zöldbab
- 25 dkg zsenge borsó
- 1-2 rózsányi brokkoli
- 1 szál krinolin
- 1 cs. friss tárkony, de a szárított is megteszi
- 1 ek. fehérborecet
- só, bors, kevés fűszerpaprika
- 1 ek liszt - gm diétában rizsliszt vagy keményítő
- kevés olaj
- 2 l zöldség alaplé vagy víz
Elkészítése:
Az olajon pirítsuk le a felkarikázott krinolint, majd a gombát, Sózzuk, borsozzuk. Fedjük le, hagyjuk, hogy egy kis levet engedjen a gomba. Ekkor jöhetnek a zöldségek: borsó, zöldbab, brokkoli. Szórjuk meg a pirospaprikával és a liszttel, majd öntsük fel zöldség alaplével vagy vízzel. Forraljuk ki, majd adjuk hozzá az összevágott tárkonyt és az ecetet. Forraljunk még egyet rajta, és már el is készült a csodás nyári zöldségekből készült isteni, laktató levesünk.
Kevés ráfordított idő és energia, annál nagyobb ízélmény! :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.