A friss, roppanós zöldhüvelyű ceruzabab mindig ámulatba ejt. Az a harsogó zöld szín, azok a vékony, egyenes szárak... Bevallom először a látványba szerettem bele. Itthon nem mindig lehetett ilyet kapni, hiszen alapvetően, ha zöldbabról beszéltünk, akkor a klasszikus sárga jutott mindenki eszébe. Igaz, volt korábban is zöldhüvelyes, de nem ceruzabab, az másik kaszt. Aztán a nagy változások idején, amikor olyan sok minden jött be az országba, és persze a nagy gasztroforradalom idején, vagyis úgy 15 éve megjelent ez a verzió is. Mert igény volt rá. Hiszen láttuk Jamie-nél és Nigellánál a Spektrumon, és azonnal ki akartuk mi is próbálni. Így a kereslet megint csak meghatározta a kínálatot. Szerencsére.
Na, de térjünk vissza a mai recepthez. A világ legegyszerűbb és nagyon ízletes étele ez, ami ráadásul szinte minimális kalóriát tartalmaz, cukorbetegnek, diétázóknak kiváló, de azoknak is, akik csak szeretik és értékelik az új és pazar zamatokat.
Nem kell túlbonyolítani ezt a dolgot. 3-4 összetevő, minimális ráfordított idő és energia, előkészítés szinte nuku. Ugye milyen csábító? És akkor az ízéről még nem is beszéltem :)
Hozzávalók:
- 40 dkg zöld ceruzabab
- 5 dkg vaj/margarin
- 15 dkg camembert sajt - lm diétában növényi sajttal helyettesítsük
- 1 csokor kapor vagy petrezselyem
- só, bors, chilipehely
- csipet reszelt citromhéj és pár csepp citromlé
Elkészítése:
Melegítsük el sütőt 180 fokra!
Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, tegyük bele a megmosott babot (nyugodtan maradjon rajta egy kevés víz, ebben fog párolódni), fűszerezzük, reszeljük rá egy citrom héját, majd szórjuk meg frissen vágott kaporral. Ha valaki nem szereti, petrezselyemmel helyettesítse! Tegyük a sütőbe majd süssük 10-15 percig, amíg a bab meg nem puhul. Szerintem akkor az igazi, ha nem főzzük túl, hagyjuk ressre puhulni. Az utolsó 5 percben tépkedjük rá a sajtot és grillezzünk rá.
Tálaláskor pár csepp citromlével frissítsük fel! Kész is! Friss, üde és harsogóan ropogós, miközben a camembert darabok krémesen olvadnak szét... Mennyei!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.