Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Húsos lecsó, pirított batátával

2018. június 29. - Heni süt neked

Imádom a lecsót. Minden formáját. Ilyenkor nyáron kiélvezem változatos ízeit, hogy elraktározhassam a téli, lecsómentes időkre. Ezer és egy fajta módja van az elkészítésének, ahány tájegység, ahány ház, annyi lecsó. Én mindenevő vagyok, ha egy finom cuccról van szó, legyen az bármilyen kreáció. 

Most viszont egy olyat találtam ki, ami alapjaiban egy klasszikus megoldás, viszont vannak benne különlegességek, amiktől egy kicsit úgy érezhetjük, hogy elrugaszkodtunk a lecsó nagy világának klasszikusaitól. 

Eleve hússal készül, mégpedig nem valami zsíros darabbal, hanem színhús karajjal. Az elkészítés további módja azonos az általánosan ismerttel, annyi csak a különbség, hogy én színes kápia paprikákból készítettem most. És végül a nagy csavar, hogy tálaláskor ropogósra sült édesburgonyával tálalom. Egy kicsit csípősre fűszereztem a lecsót, így a batáta édes íze szinte enyhet adó. Nagyon harmonizálnak egymással. Az egész szépségét az adja, hogy nagyjából minden azonos méretű kockára lett felvágva, így az egész olyan kis csinos lett :)

Lássuk:

img_4908.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 40 dkg sertés karaj
  • 2-2 db piros, sárga és zöld kápia paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db paradicsom
  • 1 db chilipaprika
  • 1 db édesburgonya
  • zsiradék (libazsír/olaj)
  • só, bors, fűszerpaprika

img_4912.jpg

Elkészítése:

A zsiradékon pirítsuk le a laskára vágott hagymát, sózzuk. A felkockázott karajt tegyük a hagymára és azt is pirítsuk le. Most jöhet a szintén kockára vágott paprika és paradicsom, valamint szétnyomott fokhagyma, és a chilipaprika. Szórjuk meg a pirospaprikával és a borssal. Fedjük le a serpenyőt és hagyjuk, hogy levet engedjenek a zöldségek és saját gőzükben párolódjanak, puhuljanak tovább a hússal együtt. Eközben a batátát megpucoljuk és felkockázzuk, szintén azonos méretűre a többivel. Lobogó, sós vízben főzzük elő, de csak 2-3 percet, majd alapos lecsöpögtetés után tegyük egy kevés, felhevített zsiradékra és süssük ropogósra. Így az édeskrumpli kockák kívül ropogósak, belül, puhák és krémesek lesznek.  Mire ezzel elkészülünk, a lecsónk is tökéletesre fő. 

Tálaláskor egy mélytányérba tegyük a lecsót, és a sült batátát halmozzuk a szélére. Ínycsiklandó, különleges, mégis a klasszikus ízek köszönnek vissza ennél az ételnél. Izgató a chili pikáns csípőssége a batáta selymes, édes ízével. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_4910.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6214069941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása