Ez egy különleges, sűrű, egytálételként is simán beváló leves. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése. Az ötletet onnan vettem, hogy a hűtőmben volt egy csomó répa és zeller és gondoltam valami finom levest készítek belőle. De nem a szokásos zöldséglevest, hanem valami mást. Valami olyat, ami izgató, különleges és a fűszerezése miatt lehengerlő. Pedig a fűszer maga csak a csombor, vagyis a borsikafű. Ritkán használjuk, akkor is inkább káposztás ételekhez, pedig érdemes kísérletezgetni vele, mert igazán pikáns ízt kölcsönöz minden ételnek. Ahogy ennek az egyszerű levesnek is. Egyszerű, csak épp nem felkockáztam a zöldségeket, hanem lereszeltem, és csomborral tettem különlegessé.
Lássuk hát:
Hozzávalók:
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 közepes zellergumó
- 1 nagy fej (fehér) hagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 tk. csombor (borsikafű)
- kevés olaj
- só, bors
- 1 - 1,5 l alaplé vagy víz
Elkészítése:
A hagymát, zellert és a sárgarépát reszeljük le sajtreszelőn vagy aprítógép kisebb lyukú reszelőjén. Olajon pirítsuk át a zöldség mixünket alaposan, sózzuk, borsozzuk, majd jöhet a csodás csombor! Öntsük fel az alaplével és főzzük össze. Én azt szeretem, ha nincs péppé főve a zöldség, hanem kissé ress marad, van mit harapni rajta. Így az egész elkészül kb. 10 perc alatt. További ízesítést nem igényel szerintem, mert a zöldek saját íze és csombor épp elég, de ha további fűszerezésre lenne szükséged, hát nosza! Bármit hozzá adhatsz, ha úgy gondolod, az jobban a szád íze szerint lesz majd.
Ezzel el is készültünk.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.