Üdítő ebben a melegben valami eszményi finomság, valami habkönnyű tünemény. Igen, egy sós ételt is lehet ilyen jelzőkkel illetni. Hiszen ez a sült karfiol valóban eszményi és habkönnyű. Különleges aromát nyer a krémes gorgonzolától, és igazán pikánssá teszi a sűrű tejföl. És a nagy bravúr, hogy a végén meglocsoljuk citromos olívaolajjal, ami bármilyen ételt úgy fel tud dobni, hogy az leírhatatlan.
Nagyjából 25 perc az elkészítése, és habár a sütőt be kell indítani, megéri. Erre a kis időre nem fogja átmelegíteni a konyhát... Csodás egyszerűség, kifinomult, lágy ízek, és utána még lelkifurdalás sincs, hogy mennyire teleettük magunkat. Mert bár az érzés olyan, mintha rengeteget ettünk volna, pedig csak egy kis zöldség volt, némi sajttal. Nem is fényezem tovább ezt az ételt, mert magáért beszél:
Hozzávalók 2 főre:
- 1 nagy fej karfiol
- 15 dkg gorgonzola - lm diétában parmezán
- 2 dl tejföl - lm diétában lm tejföl
- só, bors
- (citromos) olívaolaj
Elkészítése:
Főzzük ressre a karfiolrózsákat, majd alaposan csöpögtessük le, hogy ne legyen vizes. Majd egy tűzálló tálba tegyük bele, sózzuk, de óvatosan, mert a sajt elég sós, morzsoljuk rá a gorgonzolát, és a öntsük rá a tejfölt úgy, hogy mindenhol befedje a zöldséget. Borsozzuk meg és toljuk be a sütőbe grill fokozatra 15 percre, amíg kicsit megpirul. Ezzel el is készül a finomságunk.
Tálaláskor öntözzük meg kevés citromos olívaolajjal, ami életre kelti a már amúgy is elég virgonc ízeket.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!