Mert eljön az évnek az a szakasza, amikor íze van a paprikának és a paradicsom, amikor megfizethető áron lehet kilószám vásárolni belőlük. Ez a NYÁR. A nyár, amikor a lecsó mindenre megoldás és mindenre gyógyír. Ha összeveszünk: békítő étel, ha boldogok vagyunk: éltető energia, ha szomorúak: megnyugvás, ha kérdésed van: a válasz. Mindenben és mindenhol ott a LECSÓ. Amit lehet enni reggel, délben, este, éjjel. Melegen-hidegen. Csak néhány elvetemült tagadja meg.
A lecsó, aminek szent szabályai vannak minden családban, és amin tilos változtatni, vagy újítani, mert a nagyszüleink is így csinálták, ehhez szoktunk, így szeretjük. Néha, egy-egy renitens kipróbál újdonságokat, de az csak piha, mert mindig visszatér mindenki az eredetihez.
Egy lecsó lehet kolbászos, tojásos, gombás, szalonnás, vagy egyben mind. Lehet a paradicsomot a paprikával együtt főzni, és lehet utána beletenni. MINDENT lehet! Mert a lecsónak egy alapszabálya van: paprika, hagyma és paradicsom kell hozzá. A többi már csak fittyfene, ízlés, turbózás.
A lecsó látványnak nem a legszebb, ízre, aromára viszont a tökély.
Az enyém is ilyen. Kolbászos, gombás, tojásos lecsó. A mennyország. Nekem mindenképp :)
Hozzávalók 2 főre:
- 1 nagy fej hagyma
- 4 db paprika
- 1 bogyiszlói - opcionális
- 2-3 db paradicsom
- 25 dkg bébi csiperke
- 1 szál jó fajta füstölt kolbász
- 4 tojás
- 1 ek zsiradék - most libazsír
- só, bors, fűszerpaprika
Elkészítése:
A zsíron dinszteljük meg a laskára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, de csak óvatosan, mert a kolbász elég sós. Ha megpirultak, jöhet a felvágott paprika, paradicsom, valamint a bébi csiperke gomba. /Szerencsére már sok helyen kapni az AMIGO (a mi gombánk) termékeit, köztük ezt a bébi csperkét, ami tömörebb, zsengébb, mint a felnőtt társa. Ha keresed, megtalálod az Auchan, Metro, Spar, Tesco zöldséges polcain./
A felvágás módja megint alap lehet egy vérmes szócsatához, ugyanis van, aki esküszik, hogy csak csíkokra vágva jó a paprika, van aki felkockázza. Én ez utóbbi mellett tettem le anno a voksom.
Hagyjuk, hogy összefőjenek fedő alatt, hogy egy kis levet is eresszen. Ha megpuhult a paprika, vegyük le a fedőt, és kicsit pirítsuk le, de némi szaft azért maradjon, ne szárítsuk ki! Legvégül jöhet a felvert tojás. Süssük össze az egészet és kész is! A bogyiszlóitól épp annyira lesz csípős, amennyire egy jó lecsónak pikánsnak kell lennie. Foszlós, puha fehér kenyérrel az igazi. Mert tunkolni jó, mert tunkolni kell!
TUNKOLÁSRA FEL!!!
Ez én lecsóm. A tied milyen?
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!