Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Lecsó mindenkor, mindenkorra...

2018. július 31. - Heni süt neked

Mert eljön az évnek az a szakasza, amikor íze van a paprikának és a paradicsom, amikor megfizethető áron lehet kilószám vásárolni belőlük. Ez a NYÁR. A nyár, amikor a lecsó mindenre megoldás és mindenre gyógyír. Ha összeveszünk: békítő étel, ha boldogok vagyunk: éltető energia, ha szomorúak: megnyugvás, ha kérdésed van: a válasz. Mindenben és mindenhol ott a LECSÓ. Amit lehet enni reggel, délben, este, éjjel. Melegen-hidegen. Csak néhány elvetemült tagadja meg. 

A lecsó, aminek szent szabályai vannak minden családban, és amin tilos változtatni, vagy újítani, mert a nagyszüleink is így csinálták, ehhez szoktunk, így szeretjük. Néha, egy-egy renitens kipróbál újdonságokat, de az csak piha, mert mindig visszatér mindenki az eredetihez. 

Egy lecsó lehet kolbászos, tojásos, gombás, szalonnás, vagy egyben mind. Lehet a paradicsomot a paprikával együtt főzni, és lehet utána beletenni. MINDENT lehet! Mert a lecsónak egy alapszabálya van: paprika, hagyma és paradicsom kell hozzá. A többi már csak fittyfene, ízlés, turbózás. 

A lecsó látványnak nem a legszebb, ízre, aromára viszont a tökély.

Az enyém is ilyen. Kolbászos, gombás, tojásos lecsó. A mennyország. Nekem mindenképp :)

img_5186.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 db paprika
  • 1 bogyiszlói - opcionális
  • 2-3 db paradicsom
  • 25 dkg bébi csiperke 
  • 1 szál jó fajta füstölt kolbász
  • 4 tojás
  • 1 ek zsiradék - most libazsír
  • só, bors, fűszerpaprika

img_5185.jpg

Elkészítése:

A zsíron dinszteljük meg a laskára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, de csak óvatosan, mert a kolbász elég sós. Ha megpirultak, jöhet a felvágott paprika, paradicsom, valamint a bébi csiperke gomba. /Szerencsére már sok helyen kapni az AMIGO (a mi gombánk) termékeit, köztük ezt a bébi csperkét, ami tömörebb, zsengébb, mint a felnőtt társa. Ha keresed, megtalálod az Auchan, Metro, Spar, Tesco zöldséges polcain./

A felvágás módja megint alap lehet egy vérmes szócsatához, ugyanis van, aki esküszik, hogy csak csíkokra vágva jó a paprika, van aki felkockázza. Én ez utóbbi mellett tettem le anno a voksom.  

img_5183.jpg

Hagyjuk, hogy összefőjenek fedő alatt, hogy egy kis levet is eresszen. Ha megpuhult a paprika, vegyük le a fedőt, és kicsit pirítsuk le, de némi szaft azért maradjon, ne szárítsuk ki! Legvégül jöhet a felvert tojás. Süssük össze az egészet és kész is! A bogyiszlóitól épp annyira lesz csípős, amennyire egy jó lecsónak pikánsnak kell lennie. Foszlós, puha fehér kenyérrel az igazi. Mert tunkolni jó, mert tunkolni kell! 

TUNKOLÁSRA FEL!!!

Ez én lecsóm. A tied milyen? 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_5182.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9514115795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása