Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Emlékszel a nagyi paradicsom mártására?

2018. szeptember 05. - Heni süt neked

Emlékszel, amikor befőzte a paradicsomot nyaranta? Emlékszel arra az ízre, ami visszaidézte a nyarat, amikor a nagyi paradicsomszószt készített? Emlékszel, amikor hétfőn, a vasárnapi marhahúslevesből félretett főtt húst tálalta a mártás mellé, főtt krumplival? Megvan az a zamat? Ha becsukod a szemed, szinte érzed a szádban az ízét? Előtörnek az emlékek? Akkor jó. Mert nekem igen.

Elő lehet csalni ezeket az ízeket, emlékeket, mert mi is el tudjuk ám készíteni ezt a nagy klasszikust! Ráadásul pofonegyszerű, gyors és baromi finom. 

Szerencsére ma már kapható olyan minőségi passzírozott paradicsom, ami már-már megegyezik a házilag eltett paradicsommal. Keresd azokat az olasz márkákat a szupermarketekben, amik 0,7 l kiszerelésben vásárolhatóak meg, és a rusztikus jelző is rajta van a címkén. 

Mindenben maradtam az eredeti, egyszerű elkészítési módnál, csak marhahús helyett, most sült csirkecombbal tálaltam.

img_6039_1.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0,7 l rusztikus, passzírozott paradicsom (passata)
  • 1 ek liszt - gm diétában keményítő vagy rizsliszt
  • só, bors, cukor (vagy édesítő) - ízlés szerint
  • kevés zsiradék/olaj
  • 2 db csirkecomb

img_6034.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

Egy serpenyőben hevítsünk kevés zsiradékot, majd tegyük bele a combokat a jól besózott bőrükkel lefele. Nagy lángon pirítsuk meg mindkét oldalát (kb. 3-3 percig), majd tegyük be a sütőbe (már a bőrös felével felfele), ahol süssük kb. 15-20 percig, amíg ropogósra nem pirul. A sütési idő lehet több és kevesebb is, ez a sütőtől függ. Ezért érdemes ellenőrizni. 

Míg a hús sül, addig a paradicsomszószt épp el tudjuk készíteni. 

Egy edényben hevítsünk fel olajat, majd szórjuk meg a liszttel és kicsit pirítsuk (de ne égessük!) meg. Majd öntsük rá a passatát, alaposan keverjük ki, hogy ne legyen csomós, akár habverőt is bevethetünk, az biztos siker! 1-2 dl vízzel öblítsük ki a passzírozott paradicsom üvegét, és öntsük a mártáshoz. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk, hogy a liszt kifőjön, vagyis ne legyen lisztízű a mártásunk. Ekkorra be is sűrűsödik. 

Tálalhatjuk köménymagos főtt krumplival (ez a klasszik köret hozzá), de a finom, puha kenyér se rossz megoldás. 

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_6043_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4214222433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2022.05.15. 18:01:42

2 csirkecombhoz kicsit sok a 9dl (7+2) mártás, persze hűtőben a maradék eláll pár napig.
süti beállítások módosítása