Emlékszel, amikor befőzte a paradicsomot nyaranta? Emlékszel arra az ízre, ami visszaidézte a nyarat, amikor a nagyi paradicsomszószt készített? Emlékszel, amikor hétfőn, a vasárnapi marhahúslevesből félretett főtt húst tálalta a mártás mellé, főtt krumplival? Megvan az a zamat? Ha becsukod a szemed, szinte érzed a szádban az ízét? Előtörnek az emlékek? Akkor jó. Mert nekem igen.
Elő lehet csalni ezeket az ízeket, emlékeket, mert mi is el tudjuk ám készíteni ezt a nagy klasszikust! Ráadásul pofonegyszerű, gyors és baromi finom.
Szerencsére ma már kapható olyan minőségi passzírozott paradicsom, ami már-már megegyezik a házilag eltett paradicsommal. Keresd azokat az olasz márkákat a szupermarketekben, amik 0,7 l kiszerelésben vásárolhatóak meg, és a rusztikus jelző is rajta van a címkén.
Mindenben maradtam az eredeti, egyszerű elkészítési módnál, csak marhahús helyett, most sült csirkecombbal tálaltam.
Hozzávalók 2 személyre:
- 0,7 l rusztikus, passzírozott paradicsom (passata)
- 1 ek liszt - gm diétában keményítő vagy rizsliszt
- só, bors, cukor (vagy édesítő) - ízlés szerint
- kevés zsiradék/olaj
- 2 db csirkecomb
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Egy serpenyőben hevítsünk kevés zsiradékot, majd tegyük bele a combokat a jól besózott bőrükkel lefele. Nagy lángon pirítsuk meg mindkét oldalát (kb. 3-3 percig), majd tegyük be a sütőbe (már a bőrös felével felfele), ahol süssük kb. 15-20 percig, amíg ropogósra nem pirul. A sütési idő lehet több és kevesebb is, ez a sütőtől függ. Ezért érdemes ellenőrizni.
Míg a hús sül, addig a paradicsomszószt épp el tudjuk készíteni.
Egy edényben hevítsünk fel olajat, majd szórjuk meg a liszttel és kicsit pirítsuk (de ne égessük!) meg. Majd öntsük rá a passatát, alaposan keverjük ki, hogy ne legyen csomós, akár habverőt is bevethetünk, az biztos siker! 1-2 dl vízzel öblítsük ki a passzírozott paradicsom üvegét, és öntsük a mártáshoz. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk, hogy a liszt kifőjön, vagyis ne legyen lisztízű a mártásunk. Ekkorra be is sűrűsödik.
Tálalhatjuk köménymagos főtt krumplival (ez a klasszik köret hozzá), de a finom, puha kenyér se rossz megoldás.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!