Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Kecskesajtos töltött édesburgonya, sült szőlővel

2018. szeptember 12. - Heni süt neked

Teljesen a hatásom alatt állok. :) Mármint, hogy kitaláltam ezt a mennyei finomságot és elkészítettem. Azóta a vállam veregetem :) Egyszerű és annyira tökéletes, amennyire csak egy étel tökéletes lehet. Nem attól, mert olyan extra, hanem attól, hogy ilyen harmonikus, összetett ízvilágú ételt már rég kóstoltam. Pedig főztem már elég finomságot. De ez, ez a tipikus elalélok tőle kategória. Selymes, krémes, van benne roppanós rész, a sós és az édes csodás találkozása, ami erősíti az egész étel megítélését. Gondolj bele, csak az alapanyagok magunkban milyen finomságok: kecskesajt, édeskrumpli, szőlő. És igazából ennyi. Csak egy-két csavarral. Mert ettől olyan, hogy ha csak rá nézel összefut a nyál a szádban, és azonnal meg akarod kóstolni. Szóval ne hagyd ki, készítsd el, mert nagyon megéri. Egy finom leves után ő a tökéletes folytatás. Laktató, mégsem telít el és még egészséges is. Most őszintén, kell ennél több egy rohanós hétköznapon? 

img_5851.JPG

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db közepes édesburgonya
  • 10 dkg kecskesajt
  • 1 fürt nagyszemű kék szőlő
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 chili paprika - opcionális

img_5732.JPG

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!

Mossuk meg a krumplik héját, majd töröljük le egy papírszalvétával. Szúrkáljuk meg egy villával, majd tegyük külön-külön alufóliába. Csavarjuk jól bele. Most jöhet a sütő, ahol kb. 40 percig süssük 190 fokon. Kb. félúton, olyan 15-20 perc elteltével tegyük be mellé egy jénaira leszemezgetett szőlőszemeket, amiket jól belekeverünk a rácsurgatott olívaolajjal, sóval és borssal. Az oljjal óvatosan, csak annyi kell, hogy bevonja a szőlőszemeket. Ha van, használjuk a legkeveverésés funkciót, jót tesz neki. Ha krumpli megpuhult, ha a szőlőszemek kicsit megtöttyedtek, és kicsit meg is sült a héjuk, akkor vegyuk ki őket a sütőből. Az édesburgonyát szedjük ki óvatosan a fóliából és hagyjuk kihűlni annyira, hogy dolgozni tudjunk vele. Megjegyzem, ha szőlő eddigre még nem sült meg (nem aszaljuk!), akkor hagyjuk nyugodtan tovább a sütőben, akár egy kis grill fokozatú kakaót is tehetünk rá. 

img_5079.JPG

Ha kihűlt a batáta, egy kanállal szedjük ki a húsát, de arra ügyeljünk, hogy azért maradjon "fala", ami majd megtartja a tölteléket. A kiszedett részt egy villával törjük össze, keverjük hozzá a kecskesajtt, sózzuk, borsozzuk (igény szerint), majd adjunk hozzá egy kevés felkarikázott chilit. Újból jöhet egy keverés. Töltsük vissza a krumpliba a tölteléket, majd ekkor jön az igazi finomság, ami felteszi az i-re a pontot, a sült szőlőszemek, amikkel megszórjuk a töltött édesburgonyák tetejét! Ne feledkezzünk el a sütése közben kelezkezett mennyei szaftról sem, ami édes, kicsit sós, kicsit borsos, már-már szirupos. Ezzel is öntsük nyakon, de ne ússzon benne!

Ezzel el is készültünk ezzel a tüneménnynel, ahol a kecskesajt enyhén pikáns, ha érettebb enyhén csípős aromáját ellensúlyozza az édesburgonya selymes lágysága, édessége, ugyanakkor a ropogós héja, valamint a sült szőlők csodás zamata. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_1061.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2414233361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása