Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Rostélyos lassan, sütőben sütve sok chilivel

2018. szeptember 19. - Heni süt neked

Hívhatnánk akár chili con carne-nak is, hiszen nem a bab jelenléte teszi azzá ami, a csodás chilit, hanem a jófajta hús, a sok chili és a fűszerek. Mindezek ebben az ételben mind megtalálhatóak. Annyival megbolondítva, hogy nyakon öntöttem mangós sörrel. NEM, ez nem egy sörös limonádé, hanem valódi mangóval készült kézműves sör, amiből csak 1000 liter készült! Tény, hogy az élesztő megeszi a mangót, de még így is megmarad a gyümölcsös illat, de ízét tekintve inkább egy jó minőségű sör ízét érezzük. Na, de térjünk vissza a húshoz! Isteni fűszerpasztával bemasszírozva, sörrel és paradicsommal nyakon öntve, 4-5 órán át, lassan sütve készült el ez a csodás rostélyos, amit a hentesemnél leltem. Valóban időigényes az elkészítése, de tulajdonképpen csak a sütési idő az, ami hosszú ideig tart. Az előkészítése 10 perc sincs. A fennmaradó időben meg azt csinálunk, amit akarunk. Még moziba is bőven elmehetünk :) img_6268.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy nagy darab, gyönyörű csontos rostélyos (kb. 1,5 kg)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 doboz paradicsom konzerv (darabolt)
  • 1 üveg Reczer mangós sör
  • 1-1 db színes paprika (pl. kaliforniai)
  • 4-5 db chilipaprika (erősségétől függően, ízlés szerint)
  • 1 citrom héja és leve
  • 2 ek füstölt fűszerpaprika
  • 1 ek oregano
  • 1 rúd fahéj (vagy 1 tk őrölt)
  • 1 tk őrölt római kömény
  • só, bors
  • kevés zsiradék vagy olaj
  • 1-1 kanál tejföl tálaláskor - lm diétában lm tejföl vagy joghurt

 fotojet_1_2.jpg

Elkészítése:

Készítsük el a fűszerpasztát: keverjük össze a fűszereket a citrom reszelt héjával és levével. A citrom savassága egyben a pácot is jelent. Kenjük be a szárazra törölt rostélyost, a csontos részt is. A csontot meghagyni azért fontos, mert a csontos hús íze mindig sokkal zamatosabb. Meg amúgy is... Milyen rostélyos már az, ami csont nélküli? :)

Tegyük egy kevés zsiradékot egy öntöttvas lábasba (ez a lassú sütésnél nagy előny), de ha nincs, akkor egy fedővel ellátot jénai is megteszi, majd tegyük bele a befűszerezett húst. Vágjuk nagobb darabokra a hagymát és a színes paprikákat. Öntsük rá a paradicsom konzerveket, majd a sört. Sózzuk meg kissé az egészet, de ne feledjük, hogy a pasztában már van! Tegyük be a sütőbe 160-170 fokra és süssük 4-5 órán át. Ne nézegessük, ne kevergessük, csak hagyjuk, hogy a sütő tegye a dolgát. 

img_6260.jpg

Ha elkészült, olyan puhának és omlósnak kell lennie, hogy 2 villával szálaira tudjuk szedni a sült rostélyosunkat. Tálaláskor pörgős, laza rizzsel vagy puha kenyérrel tálaljuk. Ne feledjünk egy-egy kanál tejfölt tenni a hús tetejére! Mennyeien harmonizál a chili csípősségével, de ha nem használunk erőset az ételhez, akkor is csodásan krémes és üdítő lesz az a kanálnyi tejföl.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_6276.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6314243483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása