Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Cukkini lasagna

2018. október 01. - Heni süt neked

Őszinte leszek: ez a fajta "lasagna" azért készült, mert nem igazán ehetek tésztát, azonban megkívántam ezt az ízvilágot. És még mindig őszinte leszek: semmivel sem lett kevesebb ez az étel attól, hogy nem tésztával, hanem cukkinivel készült. Üdítő, friss lett, megtartva mindazt az olasz ízharmóniát, amitől annyian és annyira rajongunk ezekért a finomságokért. Igen, tudom! Nem lehet összehasonlítani a kettőt. De alternatívának tökéletes, megoldásnak kiváló! A fűszeres darált hús, a bazsalikomos paradicsomszósz, az elengedhetelen ricotta krém, valamint az egészet megkoronázó sok-sok reszelt sajt mind szerepel ebben az ételben is. Érdemes kipróbálni, mert baromira finom! 

img_8226.JPG

Hozzávalók 4 főre :

  • 75 dkg marha (vagy sertés vagy vegyes) darált hús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, cukor, bazsalikom, petrezselyem
  • olaj
  • 1 üveg passzírozott paradicsom 
  • 1 doboz darabolt paradicsom
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 0,2 l víz
  • 4-5 db (saláta) cukkini (ha lehet kisebb, közepes darabok, amiknek még nincs nagyon magja)
  • 2 doboz ricotta - lm diétában krémes lm túró
  • 2 db tojás
  • sok-sok reszelt sajt (parmezán, kemény mozzarella) - lm diétában parmezán/lm mozzarella

img_9200.JPG

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra! 

Egy edényben hevítsük fel az olajat, tegyük bele az apróra vágott hagymát, majd pirítsuk le. Jöhet a darált hús, a fűszerek (a cukor kivételével), majd a szétnyomkodott fokhagyma. Ha kifehéredett a hús, öntsük rá a paradicsomokat (passzírozott, sűrített, dobozos) és a vizet, keverjük jól össze, szórjuk meg egy nagy csipet cukorral (ellensúlyozva a paradicsom savasságát). Főzzük össze az egészet. 

Amíg fő egy zöldségpucolóval vágjunk hosszanti irányban vékony szeleteket a cukkiniből. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy éles késsel próbáljunk nagyon szép, egyenletesen vékony szeleteket vágni. Keverjük össze a ricottát a tojással, sózzuk és vágjuk bele finomra a petrezselymet. Alaposan keverjük ki!

img_5930.JPG

Egy tűzálló edényben tegyünk egy merőkanálnyi paradicsomszószt, majd tegyük rá a cukkini szeleteket. Erre jöhet a ricotta krém, majd egy sor reszelt sajt. Egy újabb réteg mártás jön, majd a cukkini és folytassuk amíg van az alapanyagokból. A lényég, hogy a legvégén a tetejére a szósz kerüljön és erre rá a reszelt sajt. Ezzel zárjuk le az egészet. 

img_4185.JPG

Fedjük le alufóliával, és tegyük sütőbe 25 percre, majd vegyük le a fóliát és újabb 25 perc alatt ropogósra sül az egész. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig hűlni, így könnyebben tudjuk majd szeletelni.

Isteni, mennyei, pazar... Mit mondjak még? Tényleg érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_3713.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1114190901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása