Őszinte leszek: ez a fajta "lasagna" azért készült, mert nem igazán ehetek tésztát, azonban megkívántam ezt az ízvilágot. És még mindig őszinte leszek: semmivel sem lett kevesebb ez az étel attól, hogy nem tésztával, hanem cukkinivel készült. Üdítő, friss lett, megtartva mindazt az olasz ízharmóniát, amitől annyian és annyira rajongunk ezekért a finomságokért. Igen, tudom! Nem lehet összehasonlítani a kettőt. De alternatívának tökéletes, megoldásnak kiváló! A fűszeres darált hús, a bazsalikomos paradicsomszósz, az elengedhetelen ricotta krém, valamint az egészet megkoronázó sok-sok reszelt sajt mind szerepel ebben az ételben is. Érdemes kipróbálni, mert baromira finom!
Hozzávalók 4 főre :
- 75 dkg marha (vagy sertés vagy vegyes) darált hús
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, cukor, bazsalikom, petrezselyem
- olaj
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 1 doboz darabolt paradicsom
- 2 ek sűrített paradicsom
- 0,2 l víz
- 4-5 db (saláta) cukkini (ha lehet kisebb, közepes darabok, amiknek még nincs nagyon magja)
- 2 doboz ricotta - lm diétában krémes lm túró
- 2 db tojás
- sok-sok reszelt sajt (parmezán, kemény mozzarella) - lm diétában parmezán/lm mozzarella
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
Egy edényben hevítsük fel az olajat, tegyük bele az apróra vágott hagymát, majd pirítsuk le. Jöhet a darált hús, a fűszerek (a cukor kivételével), majd a szétnyomkodott fokhagyma. Ha kifehéredett a hús, öntsük rá a paradicsomokat (passzírozott, sűrített, dobozos) és a vizet, keverjük jól össze, szórjuk meg egy nagy csipet cukorral (ellensúlyozva a paradicsom savasságát). Főzzük össze az egészet.
Amíg fő egy zöldségpucolóval vágjunk hosszanti irányban vékony szeleteket a cukkiniből. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy éles késsel próbáljunk nagyon szép, egyenletesen vékony szeleteket vágni. Keverjük össze a ricottát a tojással, sózzuk és vágjuk bele finomra a petrezselymet. Alaposan keverjük ki!
Egy tűzálló edényben tegyünk egy merőkanálnyi paradicsomszószt, majd tegyük rá a cukkini szeleteket. Erre jöhet a ricotta krém, majd egy sor reszelt sajt. Egy újabb réteg mártás jön, majd a cukkini és folytassuk amíg van az alapanyagokból. A lényég, hogy a legvégén a tetejére a szósz kerüljön és erre rá a reszelt sajt. Ezzel zárjuk le az egészet.
Fedjük le alufóliával, és tegyük sütőbe 25 percre, majd vegyük le a fóliát és újabb 25 perc alatt ropogósra sül az egész. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig hűlni, így könnyebben tudjuk majd szeletelni.
Isteni, mennyei, pazar... Mit mondjak még? Tényleg érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!