Paella. Az egyik legegyszerűbb rizses egytálétel. Bármivel lehet gazdagítani: csirkehússal, tengeri herkentyűkkel, kolbásszal. Amivel csak akarjuk. Amit csak megkívánunk. Jelen esetben a fagyasztóban csücsülő garnélák voltak olyan kihívóak, hogy egyből az ugrott be: paella! Hogy ezt most muszáj elkészíteni. A színeivel visszacsempészni a nyári nap sugarait. Az ízével elvarázsolni családtagjainkat, barátainkat. Mert hogy ha ránézünk egy tál gőzölgő paellára, akkor biztos, hogy mosolyra fakadunk. Azonnal egy pohár jófajta vörösborra vágyunk hozzá, amivel megkoronázzuk ezt a fenséges ételt. Az elkészítése egyszerű, az eredmény látványos és mennyei aromákkal teli.
Elég csak ránézni, szerintem te is megkívánod.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 bögre rizs (ha lehet Arborio, vagyis rizotto rizs legyen, de nem feltétel)
- 3 bögre alaplé vagy víz
- nagy csipet sáfrányos szeklice vagy 1 ek. kurkuma (mivel az eredeti sárfány aranyárban van, ez is tökéletes)
- 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
- pár szem koktélparadicsom
- 1 bögre zöldborsó
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 chilipaprika - opcionális
- 25 dkg garnéla rák
Elkészítése:
Az olajon futtasuk meg az apróra felkockázott lilahagymát, sózzuk, majd adjuk hozzá a szintén kockára vágott paprikákat, chilit és a paradicsomot. Pirítsuk össze. Most jöhet a rizs. Ezt is pirítsuk meg kissé. A fokhagyma következik. Én le szoktam reszelni, de apróra vágva is tökéletes. Öntsük fel a dupla mennyiségű alaplével az egészet. Szórjuk meg a sáfrányos szeklicével és a borssal. Keverjük össze. Hagyjuk felforrni, majd fedő alatt, takarék lángon pároljuk 15 percig. Ekkor adjuk hozzá a fagyasztott borsót és a már félig bedagadt rizsszemekre helyezzük a garnélákat. Fedjük vissza és pároljuk további 10 percig. Ekkorra elkészülünk ezzel a szemnek, szájnak oly tetsző finomsággal.
Tálaláskor ne feledjük azt a vörösbort! :)
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.