Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Narancslekváros-mustáros rostélyos

2019. január 28. - Heni süt neked

Rostélyos. Sajnos legtöbben csak levesnek használják, pedig a csontos verzió (pont úgy néz ki, mint egy nagyméretű csontos karaj) húsos, ízes. Körbeveszi egy vékony zsírréteg, ami a sülés során csak még jobban szaftossá, zamatossá teszi a húst.

Na, egy ilyen gyönyörű darab kacsingatott rám a hentesnél. Otthagyhatatlan volt. Ebből a finomságból készült ez az étel, amihez a csodát a narancslekváros, mustáros keverék és a vérnarancsok, fokhagymák, rozmaring ágak adták. Előkészítés minimális, a sütési idő alatt bármit csinálhatunk, szabadfoglalkozás lehet :)

Az eredmény valami csodás. Ahogy a lekvár beissza magát a rostok közé, ahogy a vérnarancs és a fokhagyma megízesíti, mikor a sütőben kering ez az aroma, az leírhatatlan. Ízvilága ismerős, mégis különleges. 

img_7425.jpgHozzávalók:

  • 1 nagy darab csontos rostélyos
  • 3-4 db vérnarancs
  • 2-3 fej fokhagyma
  • só, bors
  • friss rozmaring ágak
  • 1 ek narancslekvár
  • 1 ek magos mustár
  • 1 ek zellerlevél paszta - opcionális
  • 2 dl víz
  • zsiradék - olaj vagy libazsír

img_7424.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokon!

A húst dörzsöljük be sóva, borssal, majd kenjük le a lekvár-mustár-zellerkrém elegyével. Tegyük tepsibe, amibe előzőleg némi zsiradékot tettünk. Toljuk be az előmelegített sütőbe és 25 percig ezen a nagy hőfokon süssük, hogy a hús összeugorjon kissé, bent tartva a jó szaftjait. 

Ha letelt az idő, rakjuk a hús köré a félbevágott vérnarancsokat, fokhagymákat, rozmaringokat, öntsük fel a vízzel, így tegyük vissza a sütőbe. 160 fokon süssük tovább 2 órán keresztül.

 

Ennyi idő alatt megpuhul és megpirul a hús, átveszi a narancslekváros mustár csodás ízét, a rostok közé beolvad ez a finomság. A gyümölcsök úgy tűnnek megégtek, de csak cukor karamellizállódott a vágási felületén. 

Ha finom mártást szeretnénk hozzá, akkor nyomkodjuk ki a sült fokhagymagerezdeket a héjukból, a vérnarancsokkal is tegyük ezt. A visszamaradt sült levet keverjük össze a sült gyümölcshússal, fokhagymával és egy evőkanálnyi liszttel. Forraljuk be, így lesz csodásan aromás, sűrű mártásunk a húshoz.

Tálaláskor rósejbnit, kuszkuszt vagy bulgurt kínáljunk hozzá és salátát vagy savanyúságot. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_7430.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3614589932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása