Rostélyos. Sajnos legtöbben csak levesnek használják, pedig a csontos verzió (pont úgy néz ki, mint egy nagyméretű csontos karaj) húsos, ízes. Körbeveszi egy vékony zsírréteg, ami a sülés során csak még jobban szaftossá, zamatossá teszi a húst.
Na, egy ilyen gyönyörű darab kacsingatott rám a hentesnél. Otthagyhatatlan volt. Ebből a finomságból készült ez az étel, amihez a csodát a narancslekváros, mustáros keverék és a vérnarancsok, fokhagymák, rozmaring ágak adták. Előkészítés minimális, a sütési idő alatt bármit csinálhatunk, szabadfoglalkozás lehet :)
Az eredmény valami csodás. Ahogy a lekvár beissza magát a rostok közé, ahogy a vérnarancs és a fokhagyma megízesíti, mikor a sütőben kering ez az aroma, az leírhatatlan. Ízvilága ismerős, mégis különleges.
- 1 nagy darab csontos rostélyos
- 3-4 db vérnarancs
- 2-3 fej fokhagyma
- só, bors
- friss rozmaring ágak
- 1 ek narancslekvár
- 1 ek magos mustár
- 1 ek zellerlevél paszta - opcionális
- 2 dl víz
- zsiradék - olaj vagy libazsír
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokon!
A húst dörzsöljük be sóva, borssal, majd kenjük le a lekvár-mustár-zellerkrém elegyével. Tegyük tepsibe, amibe előzőleg némi zsiradékot tettünk. Toljuk be az előmelegített sütőbe és 25 percig ezen a nagy hőfokon süssük, hogy a hús összeugorjon kissé, bent tartva a jó szaftjait.
Ha letelt az idő, rakjuk a hús köré a félbevágott vérnarancsokat, fokhagymákat, rozmaringokat, öntsük fel a vízzel, így tegyük vissza a sütőbe. 160 fokon süssük tovább 2 órán keresztül.
Ennyi idő alatt megpuhul és megpirul a hús, átveszi a narancslekváros mustár csodás ízét, a rostok közé beolvad ez a finomság. A gyümölcsök úgy tűnnek megégtek, de csak cukor karamellizállódott a vágási felületén.
Ha finom mártást szeretnénk hozzá, akkor nyomkodjuk ki a sült fokhagymagerezdeket a héjukból, a vérnarancsokkal is tegyük ezt. A visszamaradt sült levet keverjük össze a sült gyümölcshússal, fokhagymával és egy evőkanálnyi liszttel. Forraljuk be, így lesz csodásan aromás, sűrű mártásunk a húshoz.
Tálaláskor rósejbnit, kuszkuszt vagy bulgurt kínáljunk hozzá és salátát vagy savanyúságot.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.