Eredetileg a fátyolhájat a cigánkához használták, ami nem más, mint a disznóvágáskor megmaradt máj betekerve sertéshálóba/recehájba/fátyolhájba. Ki hogy nevezi. És azért cigánka, mert a disznóvágás idején, faluhelyen nem becsülték a sertésmájat, odaadták az arra járó cigányasszonyoknak.
Most azonban nem májat, hanem gyönyörű, márványos tarját göngyöltem bele ebbe a csodába, ami már rég homályba veszett, és mára már csak egy-egy konyhatündérnek jut eszébe bekérni a hentesétől. Mert ezt nem lehet csak úgy kapni, ezt a hentesünknek be kell szereznie. Nem drága, csak ritka finomság.
Ha ebbe sütjük a húst, a májat, akkor saját zsírjában fog sülni és ezzel mennyei ízt biztosít az amúgy is jóízű ételünknek. Ugyanez a fátyolháj felhasználható stefániához, fasírthoz, a lényeg, hogy plusz zsiradék nélkül, a sütőben sül ropogássá, bármit is tekerünk bele.
Az én tarjám így nézett ki becsomagolva :)
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet tarja
- 4 tenyérnyi fátyolháj
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 tk levendulavirág
- 4 ág friss rozmaring
- só, bors
Elkészítése:
A húst enyhén kiklopfoljuk, de csak annyira, hogy a rostokat fellazítsuk. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a levendulavirággal, a szárított áfonyával, majd a tetejére tesszük a rozmaring ágat. Feltekerjük és egy-egy tenyérnyi fátyolhájba csomagoljuk. Betesszük egy serpenyőbe és előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180-200 fokon sütjük 25 percig.
Az eredmény egy kívül ropogós, belül puha, aromás hús. Köretként joghurtos/majonézes reszelt, nyers zellert kínáltam hozzá. Isteni! De szuper grillezett zöldséggel, krumplipürével, sült batátával.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.