Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fátyolhájba tekert göngyölt tarja

2019. február 15. - Heni süt neked

Eredetileg a fátyolhájat a cigánkához használták, ami nem más, mint a disznóvágáskor megmaradt máj betekerve sertéshálóba/recehájba/fátyolhájba. Ki hogy nevezi. És azért cigánka, mert a disznóvágás idején, faluhelyen nem becsülték a sertésmájat, odaadták az arra járó cigányasszonyoknak.

Most azonban nem májat, hanem gyönyörű, márványos tarját göngyöltem bele ebbe a csodába, ami már rég homályba veszett, és mára már csak egy-egy konyhatündérnek jut eszébe bekérni a hentesétől. Mert ezt nem lehet csak úgy kapni, ezt a hentesünknek be kell szereznie. Nem drága, csak ritka finomság.

Ha ebbe sütjük a húst, a májat, akkor saját zsírjában fog sülni és ezzel mennyei ízt biztosít az amúgy is jóízű ételünknek. Ugyanez a fátyolháj felhasználható stefániához, fasírthoz, a lényeg, hogy plusz zsiradék nélkül, a sütőben sül ropogássá, bármit is tekerünk bele. 

Az én tarjám így nézett ki becsomagolva :)

img_7514_2.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 szelet tarja
  • 4 tenyérnyi fátyolháj
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1 tk levendulavirág
  • 4 ág friss rozmaring
  • só, bors

e63e083b-0b5c-406a-ba0a-6834a97b57fb.JPG

Elkészítése:

A húst enyhén kiklopfoljuk, de csak annyira, hogy a rostokat fellazítsuk. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a levendulavirággal, a szárított áfonyával, majd a tetejére tesszük a rozmaring ágat. Feltekerjük és egy-egy tenyérnyi fátyolhájba csomagoljuk. Betesszük egy serpenyőbe és előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180-200 fokon sütjük 25 percig. 

Az eredmény egy kívül ropogós, belül puha, aromás hús. Köretként joghurtos/majonézes reszelt, nyers zellert kínáltam hozzá. Isteni! De szuper grillezett zöldséggel, krumplipürével, sült batátával.

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9714606572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása