Tudom, tudom... Hogy már mi minden őrültséget ki nem találnak... DE EZ JÓÓÓ! Tényleg finom. Nem egy steak, nyilván, de fűszeres, szép nagy szelet karfiol, ami erőteljes fűszerezésének köszönhetően elhagyta semleges ízét, és olyan pikáns, enyhén csípős, chilis, füstölt paprikás, fűszeres aromákat hoz, hogy valóban kívánatos lehet még egy húsevőnek is.Vegáknak, vegánoknak pedig maga a mennyország :)
Hozzávalók:
- fejenként egy vastag ujjnyi szelet karfiol (keresztbe vágva a szeleteket)
- kevés olaj
- só, bors, füstölt pirospaprika, fokhagyma, paradicsompüré, őrölt római kömény
- friss petrezselyem és chilipaprika (opcionális)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Keverjük össze a fűszereket az olajjal alaposan. A paradicsompüréből kevesebb, a fokhagymából kicsit több, és a füstölt fűszerpaprikát se sajnáljuk, mert ettől lesz olyan aromás, enyhén füstös zamata, mintha a kertben, grillen sütöttük volna. Jó szívvel ajánlom a Chili Hungária Manufaktúra termékét, ami zseniális!
Ha ez kész, egy ecsettel kenjük le a karfiol mindkét oldalát ezzel a krémmel. Egy serpenyőben kevés olajat hevítsünk forróra, és tegyük bele a zöldség steakünket. Minden oldalán 1-2 percig süssük, mad toljuk be a sütőbe és 8 percig, hőkeveréssel süssük 200 fokon. Ennyi idő alatt megpuhul, de még egyben marad, nem fő szét. Az utolsó percekben grillezzünk rá egy kicsit, hogy megkapja és jó pörkanyag képződjön rajta.
Ezzel el is készültünk ezze a csodás étellel, ami jóval több, mint egy húspótló megoldás. Önálló jogán mennyei!
Köretként ajánlom a kuszkuszt aszalt paradicsom és nyers uborka csíkokkal gazdagítva.
TIPP: a maradék karfiolt szedjük rózsáira és főzzük levesbe, vagy pároljuk meg köretként.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.