Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Csirkemelles édesburgonya, kellel

2019. március 16. - Heni süt neked

Tavasz van. Ez tagadhatatlan. Ilyenkor vágyunk a színek orgiájára a téli szürkeség után. És nem csak a természetben, hanem az ételeinkben épp úgy. Vágyunk a ress, sok zöldséggel készült ételekre, amiknek az íze harmonikus, kiegyensúlyozott, de mégis felkavaró a maga egyszerűségében. Ilyen ez az étel is. Színpompás, ízes, ropogós és puha egyszerre. Közelít a tökeletesség felé. A kel haragos zöld színe és ress állaga, a batáta puha, krémes, édes íze és harsány narancssárga színe, a dió ropogóssága és csodás aromája, a lilahagyma kelleme, végül a csirkemell natúrsága olyan egységet alkot, ami maga a tökély. 

img_7702.jpg

Hozzávalók 2 főre: 

  • 1 db csirkemell filé
  • egy nagyobb édesburgonya fele
  • 2-3 kale levél vagy sötétzöld kelkáposzta levelek
  • 1 kis marék dió
  • kevés olaj
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • só, bors, római kömény

Elkészítése:

Kevés olajon  pirítsuk le a felkockázott lilahagymát, majd a csirkemell darabokat is. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet római köménnyel. Adjuk hozzá a szintén kockákra vágott édesburgonyát, majd öntsük fel 1-2 dl vízzel és nagylángon, fedő alatt pároljuk. Hagyjuk elfőni a levét (ha sok marad vissza, akkor vegyük le a fedőt és úgy gyorsan elpárolog a felesleges lé). Pirítsuk össze az egészet, kapjon egy kis pörk anyagot. Ekkor adjuk hozzá a felcsíkozott kelt és diót. Újra fedjük le és 5 percig pároljuk, hogy a kel is meg tudjon kicsit puhulni. De maradjon ress, ne főzzük szét! 

Ezzel el is készült ez az egészséges, ízeiben gazdag és telt finom egytálétel. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

img_7701.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6014663499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.03.18. 11:23:08

Szeretem a receptjeidet, mert soha nem unalmasak. :o)
Két kérdésem lenne: (1) mi az a dófedő, és (2) a kale magyarul nem a fodros kel, vagy az még egy harmadik kel fajta?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2019.03.18. 11:25:49

@Attilajukkaja: Köszönöm! :) természetesen az egyik egy elírás (több is volt) :), köszönöm az észrevételt, javítottam (fedő).
A másik kérdésedre a válasz, de. A kale az fodros kel, de sokan használják eredeti formájában is.

Attilajukkaja 2019.03.20. 17:39:45

@Heni süt neked:
Köszi a választ. Én tényleg nem jöttem rá, hogy a dófedő egy elgépelés. Azt hittem, valami nagyon új típusú fedő lehet. :o)))))

"A kale az fodros kel, de sokan használják eredeti formájában is."
Talán érdemes lenne a receptben ezt jelezni (mondjuk zárójelben), mert sokan viszont nem tudják. Nem tudom, de az emberek nagy része még fodros kelként sem nagyon ismeri, nem hogy kaleként. Pedig egy nagyon finom káposztaféle. Kár, hogy csak kevés helyen kapni, és csak ritkán.
De lehet, hogy igazad van, aki nem ismeri a kalet, az a fodros kelt sem. :o(
süti beállítások módosítása